19.11.2020

Terkkuja Allianssin syyskokouksesta

Vieraskynä

Allianssin syyskokouksissa päätetään esimerkiksi siitä, paljon ensi vuonna Allianssi käyttää rahaa ja mihin, sekä millaista toimintaa Allianssi seuraavana vuonna toteuttaa. Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi on on nimensä mukaan järjestö, joka yhdistää kaikki nuorisoalan toimijat. Allianssilla on jäsenenä yli 130 eri valtakunnallista nuoriso- ja kasvatusalan järjestöä, SAKKI mukaan lukien.
Kuvassa on Adele
Kuva: Aleksi Murtojärvi

Allianssin syyskokouksessa tehtiin myös henkilövalintoja kaudelle 2021-2022. Valittiin Allianssille uusi varapuheenjohtaja Iiris Hynönen, sekä hallituksen jäseniä ja varajäseniä. Kirjoitan teille tätä blogia tällä hetkellä siksi, että minut on valittu Allianssin hallituksen jäseneksi vuosille 2021-2022 SAKKIn ja Lukiolaisten liiton esittämänä. 

Mä olen Adéle Nurmela, 22-vuotias opiskelija Jyväskylästä. Nykyään opiskelen jo ammattikorkeakoulun puolella, mutta ennen sitä oon opiskellut kuva-artesaaniksi amiksessa Gradialla. Oon saanut kunnian toimia SAKKIssa monenmoisissa hommissa, niin kiertueaktiivina, tubesankarina, kiertuetyöntekijänä kuin viimeisimpänä 2018-2020 varapuheenjohtajana. 

Ensinnäkin kiitän SAKKIa ja Lukiolaisten liittoa luottamuksesta toimia toisen asteen äänenä nuorisoalan kattojärjestössä. Otan tämän suuren vastuun ilolla vastaan, sillä seuraavien vuosien aikana nuorisoalan kentällä tulee tapahtumaan paljon. 

Heti 2021 vuoden alussa käydään kuntavaalit, jossa on erityisen tärkeää, että nuoria on ensinnäkin ennätysmäärä ehdolla ja että nuoret ehdokkaat pääsevät myös läpi valtuustoihin ja saavat vastuullisia paikkoja kunnissa. Kunnat on erityisesti niitä paikkoja, jossa tehdään päätöksiä jotka vaikuttaa tosi lähellä ihmisiä – se vaikuttaa siihen, kuinka kauan ja kuinka helppoa sun on mennä bussilla kouluun, onko sulla mahdollisuutta maksuttomiin harrastuksiin ja vapaa-ajantoimintaan ja onko kunnissa tarpeeksi paikkoja nuorten väliselle kohtaamiselle ja kavereiden kanssa hengailulle.

Ensi vuonna Allianssissa myös uusitaan strategia. Siinä on kyse paperista, joka määrittelee seuraavien neljän vuoden tavoitteet koko nuorisoalalle. Millainen Suomi me halutaan nuorille 2020-luvun puolivälissä?

Ehkä kuitenkin yhtenä isoimpana asiana tulee kuitenkin olemaan nuorisoalan rahoitus ja rahoituksen turvaaminen. Allianssin tavoite on, että nuorisoalan ja sitä myötä esimerkiksi nuorisojärjestöjen rahoitus siirtyisi valtion budjettiin. Tässä isona asiana on rahoituksen turvaaminen vähintäänkin nykyisellä tasollaan, sillä kyse on esimerkiksi siitä, paljon SAKKI saa avustuksia, jolla se toteuttaa toimintaa teille amiksille. 

Kuulostaa siltä, että paljon työtä on edessä, ja innolla siihen työhön rupeankin. On ihanaa päästä jatkamaan työtä ylpeästi amisten asialla myös uusissa vaikuttamisen paikoissa, kuten Allianssissa.

 

Adéle Nurmela
Allianssin hallituksen jäsen vuosina 2021-2022.