20.07.2021

Suomiareena 2021 – Kansainvälisyys kuuluu kaikille, vai kuuluuko?

Uutiset

Viime viikon perjantaina otimme osaa Suomiareenassa Opetushallituksen järjestämässä paneelikeskustelussa “Kansainvälisyys kuuluu kaikille – vai kuuluuko?”. SAKKI oli mukana keskustelemassa kansainvälisen osaamisen kerryttämisestä hyötyine ja haasteineen, sekä pohtimassa, miksi esimerkiksi ammatillisista opiskelijoista vaihtoon lähteneiden osuus jo ennen koronapandemiaa on tippunut 16%. (Lähde: Opetushallitus)

SAKKIn puheenjohtaja Jutta kertoi omia kokemuksiaan vaihtoon lähtemisen haasteista, joita hänelle itselleen oli tuonut kielitaidottomuus sekä taloudelliset haasteet. Työpaikkamahdollisuuksia alkoi avautumaan jo opinnoissa, mutta niitä ei tahtonut riskeerata. Oli siis helpompaa luopua vaihto-opinto ajatuksista ja keskittyä opintoihin Kuopiossa.

Voiko kansainvälistä osaamista sitten kerryttää muutoinkin, kuin ulkomaan opintojaksolla? Paneelikeskustelun myötä ilmi tuli, että kyllä voi ja monella tapaa. 

Paneelissa mukana ollut Juho (Matkailun AMK-opiskelija) kertoi esimerkiksi, että omassa oppilaitoksessaan Karelian Ammattikorkeakoulussa hän on voinut toimia kansainvälisten-opiskelijoiden tutorina ja sitä kautta oppia myös itse kansainvälisyydestä, kun vaihto-opiskelijat saapuvat Joensuuhun. 

Yksi panelisteista, Kira, lähti puolestaan välivuotena vapaa-ehtoiseen projektityöhön Tsekkiin, joka valikoitui hänen kohdemaaksi mielenkiintoisen, nuorten parissa toteutettavan projektin löydyttyä.

Jutan oma kielitaito kehittyi 2,5 vuoden aikana Helsinki-Vantaa lentokentän läheisessä hotellissa työskennellessä kansainvälisten asiakkaiden ja työyhteisön kanssa sekä järjestöjen mahdollistamilla ulkomaan reissuilla. Jutta kannustikin paneelissa, että mikäli vaihtoon ulkomaille ei olisi ajankohtaista lähteä, voit kansainvälistä osaamista kerryttää myös Suomessa sijaitsevissa, kansainvälisissä yrityksissä koulutus- tai oppisopimusjaksoilla. 


Voit katsoa koko Suomiareena paneelin tallenteena täältä.