09.12.2020

Mietteitä rikkaasta, rakkaasta ja rohkeasta SAKKIsta

Vieraskynä

Tervehdys!

Olen Edgar Helsingistä, sittemmin vaasalaistunut hallintotieteiden opiskelija, ja tässä nyt tarinoimassa siviilipalvelusvuodestani SAKKI ry:llä. Päädyin alun perin suorittamaan koko siviilipalvelusta SAKKIin monen sattuman kautta, enkä ole hetkeäkään päätöstäni katunut. Haluan todeta lyhyesti heti alkuun, että edelleen nykypäivänä siviilipalvelusta suorittavat joutuvat usein perustelemaan valintaansa, joka on harmillista ja näkemykseni mukaan ristiriidassa tasa-arvo-ajattelun ja muiden yhteiskuntamme nykyarvojen kanssa… elämme jo kuitenkin vuotta 2020, mutta joiltain osin olemme silti edelleen menneissä vuosikymmenissä ajattelumme osalta. Jätän tämän ajatuksen tähän jokaisen itse pohdittavaksi. 

Mutta, itse asiaan: Sain olla lähes vuoden osana ainutlaatuista, lämminhenkistä ja avointa työyhteisöä. Järjestöön tullessani en tiennyt yleisellä tasolla juuri mitään järjestötoiminnasta, mutta tämä ei ollut suinkaan este. Olikin todella antoisaa seurata järjestön toimintaa kymmenen kuukauden ajan. Täällä tehdään merkittävää työtä ammattiin opiskelevien hyvinvoinnin, yhdenvertaisuuden ja oikeuksien kannalta. Sitä helposti mieltää, että opiskelijajärjestöt ovat erilaisia etuja myöntäviä tahoja, mutta viimeistään nyt tiedän, että kyse on paljon muustakin. 

Itse näen SAKKIn työnantajana, joka kannustaa työntekijöitään kehittymään sekä antaa siihen mahdollisuuksia. Tätä pidän todella arvostettavana piirteenä työnantajassa. Jos olet siis koskaan pohtinut itsellesi mieluista siviilipalveluspaikkaa, harjoittelupaikkaa tai työpaikkaa, voin lämpimästi suositella SAKKIa. Itse työn koin monipuolisena ja mielekkäänä, työtehtäviä olivat mm. vuosittaisille opiskelijakuntapäiville ja oppilaitoskiertueelle osallistuminen, tapahtumien suunnittelu ja järjestömme jäsenten palvelu. 

Muistan kuinka omina kaksoistutkintovuosina silloiset toiseen asteeseen kohdistuneet leikkaukset ja ammatillinen reformi aiheuttivat epävarmuutta ja huolta tulevasta. Noina aikoina reformi tuntui monilta osin kohtuuttomalta ja epäreilulta, jopa jollain tapaa arvoa-alentavalta. Onkin ollut varsin hienoa päästä näkemään vuosien jälkeen näinkin likeltä, kuinka SAKKIssa on tehty periksiantamatonta työtä sen eteen, että amikset saisivat ansaitsemaansa arvostusta ja tukea opintojen saralla. 

Näin yhteishakujen häämöttäessä, haluan vielä kannustaa kaikkia toiselle asteelle hakeutuvia pohtimaan omia mielenkiinnon kohteita ja valitsemaan oman opiskelupaikan sillä perusteella. Vääriä valintoja ei kannata pelätä, yksi tutkinto ei rajaa loppuelämääsi. Niille taas, jotka ovat valmistumassa joulun tienoilla, toivotan suunnattomasti onnea sekä menestystä työelämään! Olette onnistuneet purkittamaan opinnot poikkeuksellisina aikoina, joka on epäilemättä vaatinut ponnisteluja. Haluan myös kannustaa kaikkia korkeakouluihin pyrkiviä amiksia ponnisteluissaan. Kokemuksesta tiedän, että se ei ole helpoin pyrkimys päästä ammatillisella taustalla korkeakouluun, muttei missään nimessä mahdotonta. Tsemppiä siis kaikille. 

Kiitos, että luit ja mukavaa joulunodotusta!

Terkuin Edgar