29.04.2020

Toukokuussa puhutaan panemisesta!

Uutiset

Puhutaan panemisesta on opiskelijajärjestöjen Suomen Lukiolaisten Liiton ja Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry:n sekä asiantuntijajärjestöjen Väestöliiton, Sexpon ja Nuorten Exitin yhteinen kampanja, jossa nuoret puhuvat viikon ajan seksistä ja seksuaalisuudesta Lukiolaisten ja SAKKIn Instagramissa. 

Kolmatta kertaa järjestettävä kampanja korostaa, että nuorten tukena on asiantuntijoita, jotka voivat auttaa löytämään vastauksia kiperiin kysymyksiin ja tarjoavat ajankohtaista tietoa seksistä, seksuaalisuudesta, suostumuksesta, nautinnosta, moninaisista ihmissuhteista sekä itsemääräämisoikeudesta. 

Nuorilta kysyttiin, että saavatko he oppilaitoksissaan tarpeeksi seksuaalikasvatusta. Kysely keräsi yli 1200 vastausta noin 16-19-vuotiailta nuorilta. Miltei 43 prosenttia vastaajista koki, että he eivät saa tarpeeksi tietoa seksuaalisuudesta opinnoissaan.

“Haluamme normalisoida seksistä ja seksuaalisuudesta keskustelemista somessa ja arjessa. Nuorilla on oikeus saada luotettavaa tietoa näistä teemoista ja on myös meidän tehtävämme näyttää, että panemisesta puhuminen on ok”, kommentoivat Lukiolaisten puheenjohtaja Adina Nivukoski ja SAKKIn puheenjohtaja Elias Tenkanen.

Nuoret opiskelijat saivat myös itse vaikuttaa viikon teemoihin. Kampanjaviikon aikana kuullaan tietoa muun muassa fetisseistä, monisuhteisuudesta, seksiin liittyvästä kommunikaatiosta, seksin moninaisuudesta sekä nautinnosta – eli juuri niistä teemoista, joita ei välttämättä käsitellä koulujen seksuaalikasvatuksessa. 

Väestöliiton nuorten palveluiden seksuaalineuvoja ja seksuaalikasvattaja Sari Hälinen iloitsee siitä, että nuorten oma ääni kuuluu vahvasti kampanjassa:

“Vaikka kampanjaviikon aikana puhutaan moninaisesti panemisesta ja seksistä, on yhtä tärkeää puhua myös tunteista, kommunikaatiosta sekä siitä, kuinka selvitä pakeista tai mitä on tärkeää muistaa, jos käyttää seksissä seksivälineitä. Seksuaalikasvatus voi olla niin paljon muutakin kuin perinteistä ehkäisyvalistusta!” hän kommentoi.

Tänä vuonna myös toisen asteen opiskelijahuoltoon kuuluville ammattilaisille on tehty videoita, joissa asiantuntijat ja nuoret muistuttavat siitä, miksi aikuistuville nuorille on tärkeää antaa laadukasta ja laaja-alaista seksuaalikasvatusta. Videot ovat nähtävillä Väestöliiton Youtube-kanavalla.

Puhutaan panemisesta -kampanjaviikko toteutetaan 4.–8.5.2020 Instagramissa @lukiolaiset- ja @sakkiry-tileillä. 

Viikon aikataulu:

Maanantai 4.5. @lukiolaiset & @sakkiry – Seksin moninaisuus
Tiistai 5.5. @sakkiry – Seksiin ja suhteisiin liittyvät tunteet ja kommunikaatio
Keskiviikko 6.5. @lukiolaiset – Erilaiset seksi- ja suhdemuodot
Torstai 7.5. @sakkiry – Turvallisempi seksi
Perjantai 8.5. @lukiolaiset – Seksuaalinen nautinto

Asiantuntijajärjestöt tarjoa­vat nuorille suunnattua ilmaista netti- ja puhelinneuvontaa. Sexpo ja Väestöliitto palvelevat seksuaalineuvonnan kysymyksissä sekä Nuorten Exit seksuaalisen itsemääräämisoikeuden teemoissa. 

Lisätiedot: 

Sosiaalipoliittinen asiantuntija Iiris Hynönen, Suomen Lukiolaisten Liitto, 050 377 7729, [email protected]

Yhteisöllisyyden asiantuntija Hanna-Maria Häkkilä, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, 044 733 2850, [email protected] 

Asiantuntija Sari Hälinen, Väestöliitto, 050 302 5935, [email protected]