29.05.2020

Miten ammattiin valmistuvat juhlivat valmistumistaan?

Uutiset

Kirjoitimme pari viikkoa sitten blogiimme pohdintaa siitä miksi ammattiin valmistuvia ei nosteta samalla tavalla esille kuin lukiosta valmistuvia. Jatkamme tätä sarjaa tänään, koska tänään 29.5.2020 on monelle se valmistumisen päivä. Isot onnittelut kaikille teille ammattiin valmistuneille ja muistakaa nauttia teidän päivästä. Haluamme SAKKIna nostaa esille enemmän ammattiin valmistuvia, joten kysyimme muutamalta aktiiviltamme miten he viettivät omia valmistujaisiaan. Alta voit lukea Eveliinan, Teresan, Naimin sekä Titan tarinat.

Yle on julkaissut tänäkin vuonna ammattiin valmistuvista amiskoneen. Voit selata koneen kautta eri oppilaitoksista valmistuneiden nimiä. Amiskoneeseen pääset tämän linkin kautta.

Kuvassa artikkelin kolme henkilöä Titta, Naim ja Teresa. Kuvassa heillä on kaikilla valmistujaislakki päässä.

Valmistuin vuonna 2020 ja juhlin miun valmistujaisia samalla tavalla kuin esim. ripille pääsyä. Juhliin kutsuttiin sukulaisia ja juhlille oli vuokrattu oma tila. Mediassa ammattiin valmistuvia voisi huomioida paremmin esim. mainostamalla enemmän amiksille suunniteltuja alakohtaisia lakkeja.

Eveliina

Valmistuin keväällä 2018. Valmistuessani amiksesta ja ylioppilaaksi pidin siitä seuraavana päivänä juhlat. Juhlat olivat melko suuret, juhlimassa olin noin 50 sukulaista ja ystävää. Vaikka läheiseni olivat kaikki ylpeitä saavuttamastani ammattitaidosta, niin kuulin monilla olleen haasteita mm. sopivan kortin löytämisessä. Kannustankin kaikkia amiksia ennakkoluuloista huolimatta juhlimaan valmistujaisiaan haluamallaan tavalla. Eiväthän kaikki ylioppilatkaan halua suuria juhlia, mutta mikäli sellaiset haluaa järjestää, kuten itse halusin, niin järjestäkää ne ylpeydellä! Mielestäni mediassa olisi tärkeää tehdä myös nostoja ammattiin valmistuneista, ja puhua siitä miten monille eri aloille valmistutaan erilaisin arvosanoin. Ajassa on menty jo mielettömästi eteenpäin, nykyään ammattiin valmistuneidenkin nimet julkaistaan, mutta keskustelukulttuurissa on vieläkin paljon parannettavaa. Uskonkin, että mikäli mediassa tehtäisiin enemmän nostoja myös ammattiin valmistuneista se auttaisi paljon.

Teresa

Valmistuin toukokuussa 2019. Juhlin valmistumistani kotona ystävien ja sukulaisten kera. Juhlat olivat hyvin rennot ja mukavat. Valmistumisen tunne on jotain sellasta minkä eteen kannattaa tehdä töitä ja näin saavuttaa omia unelmiaan.

Titta

Valmistuin keväällä 2020. Korona on estänyt kunnon juhlinnan tänä keväänä. Kotimajoitusperheen kanssa syötiin kyllä kakkua juhlan kunniaksi. Suunnitelmana oli pitää koulun tiloissa avoimet ovet kaikille ystäville. Tarjoilukin oli jo osin suunniteltu. Nyt toivon, että juhlat voisi järjestää syksyllä. Media voisi huomioida ammattiin valmistuneet ihan samalla tavalla kuin ylioppilastutkinnon suorittaneet. Voisi olla esim. juttuja eri ammatteihin valmistuneista, heidän haastatteluistaan, heidän juhlinnastaan, jatkosuunnitelmistaan. Myös amislaisten lakeista olisi kiinnostavaa lukea. Ehkä media voisi tuoda esiin enemmän myös ammattitutkinnon suorittaneiden tarpeellisuutta yhteiskunnassamme. Me tarvitsemme ammattilaisia. Media kirjoittaa aina, milloin uusien ylioppilaiden nimet ovat luettavissa netissä. Samoin voisi tehdä ammattitutkinnon suorittaneiden kohdalla.Tasavertaisuus mediassa nostaisi ammattitutkinnon arvoa. Se tekisi hyvää myös tutkinnon suorittaneen itsetunnolle. Opiskelija on saavuttanut tavoitteen. Se on syytä huomioida ja hyvä syy juhlia.

Naim