25.03.2021

Levyseppähitsaajasta yhteisöpedagogiopiskelijaksi ammattikorkeakouluun

Blogit

Suoritin ammatillisen perustutkinnon ja valmistuin koneistajaksi sekä levyseppähitsaajaksi. Tein valmistumisen jälkeen asentajan töitä, mistä nautin suuresti. Samalla kiinnostuin jatko-opinto mahdollisuuksista, koska halusin työskennellä ihmisläheisemmässä työssä. Aloin opiskelemaan yhteisöpedagogin opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa. Minua kuitenkin arvelutti suuresti, pystynkö suoriutumaan korkeakouluopinnoista sillä en omannut samanlaisia akateemisia valmiuksia kuin lukiolainen. Lähdin kuitenkin haastamaan omia uskomuksiani sillä minulla on korkea motivaatio yhteiskunnan muuttamista kohtaan. Tein avoimen ammattikorkeakoulun kursseja, jotka sain suoritettua hyvin. Nämä kurssisuoritukset ruokkivat intoani siirtyä tutkinto-opiskelijaksi ammattikorkeakouluun.

Avoimen ammattikorkeakoulun kautta hain ja pääsin sisään tutkinto-opiskelijaksi. Olen tämän jälkeen onnistunut suorittamaan opintojani tavoiteajassa. Olenkin hyvä esimerkki siitä, että omien kielteisten uskomusten ei tule antaa määrittää omaa tulevaisuuskuvaa. Harjoitteluissa saatu palaute on auttanut minua uskomaan itseeni ja osaamiseeni. Aina kun tekee parhaansa ja uskaltaa yrittää niin pärjää. Omia virheitä tai heikkouksia ei tarvitse miettiä liikaa vaan on tärkeää luottaa, että oma tekeminen kantaa kaikesta huolimatta. 

Haluan, että yksikään nuori ei anna muiden tai omien kielteisten uskomusten vaikuttaa omaan tulevaisuuskuvaan vaan lähtee rohkeasti tavoittelemaan unelmiaan. Oli kyse sitten työ- tai opiskeluelämästä. Tällä hetkellä vain 30 % ammattikorkeakouluopiskelijoista omaa ammatillisen perustutkinnon. Toivon kuitenkin, että yhä useampi ammattiin opiskeleva löytää tulevaisuudessa tiensä korkeakouluopintoihin. Avoimen ammattikorkeakoulun tarjontaa voisi tuoda paremmin esille myös toisen asteen ammatillisten opintojen aikana. Nuorille tulisi tarjota enemmän tietoa eri väylistä, joiden kautta ammattikorkeakouluihin pääsee. Omalla kohdallani väylä korkeakouluun kävi avoimen ammattikorkeakoulun kautta.

Korkeakoulujen yhteishaku on käynnissä, jolloin on tärkeää muistuttaa ammattiin opiskelevien jatko-opinto mahdollisuuksista. Jokaisella oman alansa ammattilaisella tulee olla mahdollisuus päivittää omaa osaamistaan ammattikorkeakoulussa. 

Mikael Kölhi, harjoittelija SAKKIssa