27.09.2024

Kuka määrittää, kuinka paljon tarvitset rahaa kuukaudessa?

Blogit, Vieraskynä

Viime vuonna 174 685 opiskelijaa nosti opintolainaa. Tänä vuonna opintolainan nostajia oli 18 0000 vähemmän. Kelasta arvioitiin, että muutoksen syynä olivat opintolainan korkojen nousu ja hyvä työllisyystilanne. Vuodessa nostettu opintolainamäärä kuitenkin kasvoi inflaation myötä. Moni koki, että opintolaina ei ole enää sen arvoista, että sitä kannattaa ottaa. Kuinka paljon on järkevää lainarahalla kustantaa ja kuinka paljon opiskelija voi tinkiä arjestasi?

Opintolainan korkein nostettavissa oleva summa on nousemassa ensi vuonna 650 eurosta 850 euroon. Samalla herää kysymys, mitä tällä rahalla kannattaa tehdä. Kelan sivuilla kysytään, että kannattaako opintolainaa ottaa. Kela vastaa, että kannattaa, vaikka päätös on aina henkilökohtainen. Opiskelijan olisi hyvä saada paremmin ohjausta siihen, mitä opintolainan nostaminen itselle merkitsee.

Mitä kukakin meistä henkilökohtaisesti tarvitsee arjen pyöritykseen? Uskoisin, että koti, ruoka, mahdolliset lääkkeet ja kiva tekeminen ovat meille kaikille tärkeimpiä asioita. Kun listaa jatkaa pidemmälle, tulee mukaan puhelimet, nettiyhteydet ja kulkuvälineiden kustannukset. Viikonloppuisin kiinnostus etenee jo sosiaalisiin tapahtumiin ja niiden yllättäviin menoihin. Kyllähän rahan aina kulumaan saa, vaikka sitä olisi kuinka paljon.

Opintolainaa tai lainaa ylipäätään pohdittaessa herää kuitenkin kysymys siitä, että se pitää maksaa takaisin. Viime vuodet olemme tottuneet näkemään kadunvarsimainokset ja some-alustat täynnä erilaisia mainoksia, joissa on kehotettu elämään nyt. Elämällä on usein tarkoitettu seikkailuja eri puolille maailmaa, uusimpia teknologisia välineitä tai sitoutumista kuukausittain joko urheiluun, musiikkiin, kirjoihin tai maratonsarjojen katseluun. Olennaista mainoksissa on ollutkin se, että olettamus on nauttia nyt ja maksaa sitten myöhemmin.

Mutta mistä sitten luovumme, jos nautimme nyt, ja maksamme myöhemmin? Kun lainaa pitää alkaa maksamaan takaisin, voi olla, että unelmamme ovatkin muuttuneet. Kaukaisilta tuntuneet, oma asunto, perheen perustaminen tai jokin muu aikuisempi unelma, ovatkin totta. Yhä useampi nuori aikuinen kokee, että nuorena otettujen lainojen takia ensiasunnon saaminen viivästyy tai tulee jopa mahdottomaksi.

Mitä siis henkilökohtaisesti haluat? Opintojen ajan on tärkeää syödä ja jaksaa opiskella. Siinä opintolaina on Kelankin mukaan kannattavaa ottaa. Mutta kuinka paljon ja millä tulevaisuuden hinnalla? Jos tulee puhe muista lainoista tai osamaksuista, niin muutun heti vakavammaksi ja varoittelevammaksi. Varoittelemaan en nyt ryhdy, mutta samalainen kysymys herää: Mikä asia on niin tärkeä, että haluat maksaa siitä monta vuotta senkin jälkeen, kun laite on vaihtunut ja reissu unohtunut? Opintolainan suhteen sentään saat ammatin.

Vinkkilistaksi laittaisin loppuun sen, että mieti, millä tulet toimeen. Laske ihan paperille, mitä tarvitset kohtuulliseen elämään. Tarkastele lappusta ja mieti, mistä voisit tinkiä. Jos tarvitset lainaa, nosta sitä vain sen verran kuin koet tarpeelliseksi. Kysy neuvoa, mutta pohdi sitä silti oman elämäsi kannalta. Muiden unelmat eivät ole sinun unelmiasi, eivätkä ratkaisut silloin sinun ratkaisujasi.

Blogin kirjoittaja Maria Rumpunen on Takuusäätiön asiantuntija.