27.06.2023

Kannanotto: Osaajapula ratkaistaan amiksilla!

Kannanotto

Järjestimme SuomiAreenassa paneelikeskustelun aiheena “Osaajapula ratkaistaan amiksilla.” Paneeliin osallistuivat Vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen, Espoon seudun koulutuskuntayhtymän Omnian rehtori Maija Aaltola ja Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin työelämädelegaatti Hugo Paananen.

On arvioitu, että alle 35-vuotiaat tulevat muodostamaan jopa 75 % työvoimasta 2030 mennessä, ja peräti 55 % yrityksistä tarvitsee eniten amiksesta valmistuneita työntekijöitä. Työelämästä myös poistuu vuosittain merkittäviä määriä ihmisiä. Paneelissa keskusteltiin siitä, että mitä muutoksia työelämässä tulisi tapahtua ja olisiko ammatillisesta koulutuksesta ratkaisu osaajapulaan.

“Erityisesti haluaisin että niin lukiokoulutuksessa kuin ammatillisessa koulutuksessa olisi molemmissa tietyllä tapaa työrauha. Jos nyt annettaisiin myös opettajille ja uusille opiskelijoille hengähdystauko, että ei nyt uudistettaisiin aivan liikaa. Mentäisiin nyt asia kerrallaan ja uudistus kerrallaan”, toivoi Allianssin työelämädelegaatti Hugo Paananen.

Koska tulevaisuudessa nuoret tulevat muodostamaan yhä suuremman osan työvoimasta, paneelissa nostettiin esiin erityisesti mielenterveyskriisin ratkaiseminen. Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään nuorta enää. Valtionvelka voidaan hoitaa, mutta hyvinvointivelka on jo nyt kriittisessä tilassa. SAKKI jakaa myös panelistien kanssa huolen siitä, että asetetaanko nuorille liikaa paineita, jos oman alan valinta pitää tehdä jo 15-vuotiaana eikä aikaa haahuilulle ole.

“Yhteiskunta painostaa nuoria liikaa venymään joka suuntaan. Valmistuminen pitää tapahtua nopeasti, työelämään pitää siirtyä heti, ja työelämässä täytyy olla heti valmis ammattilainen vuosien kokemuksella. Tuntuu, ettei politiikassa ymmärretä millaisia vaikutuksia mielenterveyskriisillä voi olla. Onko yhteiskunnan tavoite ratkaista osaajapula viemässä valtaosaa työkyvyttömyyseläkkeelle?” kritisoi SAKKIn puheenjohtaja Patrik Tanner.

Paneelissa haluttiin rohkaista nuoria hakemaan itseään kiinnostaville aloille, sekä valaa uskoa itseensä ja omaan osaamiseensa. Halusimme myös kannustaa kokeilemaan ja yrittämään sekä pyytämään apua, jos tuntuu, että oma suunta on aivan hukassa.

Lisätietoja:
Patrik Tanner
Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ryn puheenjohtaja
044 7530 581