Tällä viikolla vietetään kansallista oppisopimusviikkoa. Ammatillisen koulutuksen reformin yhteydessä myös oppisopimuskoulutuksessa on tapahtunut muutoksia, kun aikaisemman lainsäädännön yhdistämisen myötä oppisopimuksesta on tullut mahdollinen suoritusmuoto kaikkien tutkintojen ja tutkinnon osien suorittamiseen.
Aikaisemmin oppisopimuksella suoritettiin pääasiassa kokonaisia tutkintoja, kun nyt oppisopimusta on mahdollista käyttää myös lyhyempien opintojaksojen suorittamiseen. Oppisopimus onkin nykyisin ainoa työpaikalla tapahtuva oppimisen muoto, jossa opiskelijalle maksetaan palkkaa osana opiskelua. Vanhan työssäoppimisen tilalle säädetty koulutussopimusmalli kieltää yksiselitteisesti palkan maksamisen koulutussopimuksella työpaikalla tapahtuvaa oppimista suorittavalle opiskelijalle.
Opiskelijoiden näkökulmasta onkin toivottavaa, että oppisopimusopiskelu tulee lisääntymään lakimuutoksen myötä. Aikuisopiskelijoiden kohdalla koko tutkinnon suorittaminen oppisopimuksella on monissa tilanteissa se järkevin tapa päivittää osaamista, kun taas peruskoulun päättävien nuorten kohdalla lyhyet, esimerkiksi tutkinnon osan, kokoiset oppisopimusjaksot ovat hyvä tapa käyttää oppisopimusta osana tutkinnon suorittamista. Ensimmäistä toisen asteen tutkintoa suorittavien nuorten kohdalla koko tutkinnon suorittaminen oppisopimuksella ei välttämättä ole tavoiteltavaa, sillä tutkimusten mukaan pelkän oppisopimuskoulutuksen suorittaminen vaikuttaa yksilön työuran pituuteen sekä elinikäisiin tuloihin negatiivisesti.*
Ammatillisen koulutuksen reformin yhteydessä opintotukilakia ei päivitetty vastaamaan uudistunutta ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöä, erityisesti oppisopimuksen näkökulmasta katsottuna. Opintotukilaissa säädetään edelleen yksiselitteisesti, että oppisopimuskoulutuksessa oleva opiskelija ei ole oikeutettu opintotukeen oppisopimusjakson aikana. Aikaisemmin tämä kirjaus on ollut perusteltu siitä näkökulmasta, että suurin osa oppisopimusopiskelijoista on suorittanut koko tutkinnon tai suurimman osan tutkinnostaan palkkatyössä, jolloin tuelle ei ole katsottu olleen tarvetta.
Nyt uuden lainsäädännön myötä esimerkiksi nuoret ammatillisen perustutkinnon suorittajat tulevat tekemään lyhyitä, muutaman kuukauden mittaisia oppisopimusjaksoja, joiden ajalta heiltä katkaistaan opintotukioikeus. Tämä asettaa ammatillisen tutkinnon suorittajat merkittävällä tavalla eriarvoiseen asemaan verrattuna korkeakouluopiskelijoihin, joiden palkalliset työharjoittelujaksot eivät vaikuta opintotukioikeuteen. Oppisopimusjakson aikana opiskelijan on mahdollista hakea koulutuksen järjestäjältä päivärahaa niiltä päiviltä, kun opetus on työpaikan sijaan koulutuksen järjestäjän oppimisympäristössä, mutta lyhyissä oppisopimusjaksoissa näitä päiviä ei juurikaan ole.
Olisi kuitenkin yhdenvertaisuuden kannalta perusteltua muuttaa opintotukilakia siten, että myös oppisopimus otettaisiin opintotuen piiriin, jotta lyhyet oppisopimusjaksot eivät keskeyttäisi opiskelijoiden opintotukioikeutta.
* Woessmann, Ludger, Vocational Education in Apprenticeship Systems: Facing the Life‐Cycle Trade‐offs, Talouspolitiikan arviointineuvosto 2017.