15.08.2019

Matkalla sattuu ja tapahtuu, siksi vakuutus

Vieraskynä

Kirjoittanut: Tuomas Kekkonen, Turva

Liput, passi, hammasharja ja puhtaat kalsarit, siinä kaikki, eikö niin? Liian monen reissaajan tarkastuslistalta puuttuu matkustajavakuutus. Jos matkalla sairastuu tai joutuu tapaturmaan ilman vakuutusta, voi reissubudjetti paisua summilla, joille varmasti löytyisi mieluisampaakin käyttöä. Sinä SAKKIlainen voit lomailla levollisin mielin, sillä SAKKI on ottanut jäsenilleen jäsenvakuutuksena vapaa-ajan matkustajavakuutuksen vakuutusyhtiö Turvasta. Jos sinulla on SAKKIn voimassaoleva opiskelijakortti, on sinullakin vakuutus kunnossa.

Vakuutus on voimassa Suomesta ulkomaille tehtävillä vapaa-ajan matkoilla sekä vapaa-ajan kotimaan matkoilla, jotka ulottuvat vähintään 100 kilometrin päähän asunnosta, työpaikasta, opiskelupaikasta tai vapaa-ajan asunnosta. Kun reissaat kotoa mökille ja takaisin, vakuutus ei ole voimassa, ei siis myöskään mökillä ollessasi.

Jotkut innostuvat tekemään todella pitkiä maailmanvalloitusreissuja. Silloin kannattaa muistaa, että vakuutus on voimassa enintään 45 vuorokautta matkan alkamisesta. Jos matkasi kestää pidempään, ota yli meneville päiville lisävakuutus etukäteen.

Passin lisäksi tarvitset ulkomaanmatkalle kaksi dokumenttia: todistuksen matkavakuutuksesta ja eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Jälkimmäisen saat ilmaiseksi Kelasta. Matkavakuutustodistuksen voit hakea Turvan toimipaikasta tai tilata sen itse verkosta.

SAKKI:n matkavakuutuskortti kulkee mukana myös TaskuTurva-sovelluksessa, joka on saatavilla Google Play Kaupassa ja App Storessa.

Keskustelin hiljattain työkaverini kanssa, joka on päivittäin tekemisissä matkustajavakuutusten kanssa. Suomalaiseen terveydenhoitojärjestelmään tottuneena olin hyvin yllättynyt siitä, kuinka kalliiksi sairastaminen voi maailmalla tulla:

Arabiemiraateissa matkailija kävi tyypillisen vatsataudin vuoksi lääkärissä. Hän sai lääkkeitä ja nesteytystä. Hintaa yhdelle poliklinikkakäynnille tuli 1700 euroa.

Matkustajavakuutus korvaa matkan aikana alkaneen äkillisen sairauden tai sattuneen tapaturman hoitokuluja. Tiesitkö, että ennen matkan alkua ollut sairaus ei ole ”matkasairaus”? Tällaisen sairauden pahenemiseen liittyen korvataan ainoastaan ensiapuhoito matkakohteessa.

Vakuutuksesta korvataan myös matkan peruuntumisen tai keskeytymisen kuluja, mikäli se johtuu äkillisestä sairaudesta tai tapaturmasta. Matkan keskeytymisellä tarkoitetaan jo alkaneen matkan muuttumista. Matkan peruuntuminen tarkoittaa sitä, että matkalle lähtö estyy, kuten tässä esimerkissä:

Olin maksanut kahden viikon matkan Thaimaahan. Kohtalo puuttui kuitenkin peliin juuri ennen matkan alkua, kun sain ikävän puhelinsoiton: vanhin veljeni sai sydänkohtauksen ja kuoli välittömästi. Samalla kauan kaivattu loma sai väistyä, sillä minun oli riennettävä äitini avuksi. Silloin olin kiitollinen matkavakuutuksesta. Menettämäni matkarahat tulivat tililleni tuota pikaa.

Matkatavarat tulee kuitenkin vakuuttaa erikseen, koska ne eivät sisälly SAKKIn ottamaan vakuutukseen.

Suosittelen lämpimästi, että tutustut vakuutusehtoihin ennen matkalle lähtöä. Varsinkin, jos olet aikeissa kokeilla jotain uutta ja vähän eksoottisempaa urheilulajia. Vakuutusehdoissa on rajoituksia näiden osalta. Ehdot löydät netistä turva.fi/sakki tai voit soittaa Turvaan 01019 5110.

Vakuutus on jäsenetu, jonka SAKKI on maksanut puolestasi. Turvallista matkaa!

PS. Jos tarvitset matkalla kiireellistä apua esimerkiksi hoitolaitoksen löytämiseen, voit soittaa SOS Internationalin hätäpalveluun +358 1019 5111. SOS päivystää ympäri vuorokauden suomen kielellä, ja he tuntevat myös SAKKI:n vakuutuksen.