25.11.2021

Amisbarometri tukee mielenterveystyötä amisten puolesta

Blogit

Tällä viikolla vietetään mielenterveysviikkoa, joka on laajin valtakunnallinen mielenterveysaiheinen teemaviikko. Viikon aikana jaetaan tietoa esimerkiksi mielenterveyspalveluista, normalisoidaan niiden hyödyntämistä ja keskustellaan mielen hyvinvoinnin hoitamisesta eri näkökulmien kautta. Tänä vuonna teemana on kohtaaminen. “Jokainen meistä, mielenterveystilanteesta riippumatta, ansaitsee tulla kohdatuksi samalla tavalla”. Taustalla ovat siis myös yhdenvertaisuustavoitteet. 

Pitkään jatkunut koronapandemia rajoitteineen on iskenyt erityisesti nuoriin. Niin amikset kuin lukiolaiset ovat suorittaneet opintojaan paljon etäyhteydellä, ja se on saattanut monet uupumuksen partaalle. Ahdistuneisuudesta ja masennuksesta löytyy selkeää dataa esimerkiksi tämän vuoden kouluterveyskyselystä. Myös sosiaaliset kontaktit ovat vähentyneet etäopiskelun ja toisaalta myös harrastustoimintaan kohdistuneiden rajoitusten myötä – yksinäisyyden tunteet ovat lisääntyneet kohtaamisten vähennyttyä. Kaikki tämä on vaikuttanut negatiivisesti nuorten mielen hyvinvointiin – voimme rehellisesti puhua mielenterveyskriisistä, joka on tärkeää huomioida esimerkiksi tulevien hyvinvointialueiden opiskeluhuoltoa suunniteltaessa. On varmistettava, että mielenterveyspalvelut ovat lähellä ja matalalla kynnyksellä saatavilla kaikille opiskelijoille. 

Miten sitten voimme auttaa amiksia? Esimerkiksi nuorten kokemuksista saatu tutkimustieto on suuressa arvossa, kun teemme töitä amisten hyvinvoinnin eteen. SAKKIn ja Otuksen neljättä kertaa yhdessä toteuttama valtakunnallinen Amisbarometri-kysely kerää aineistoa ammattiin opiskelevien opiskelukokemuksista, arjesta ja hyvinvoinnista – myös syrjintäkokemuksista ja kiusaamisesta, joihin koronapandemia on voinut osaltaan vaikuttaa. Amisbarometrin tulokset julkaistaan ensi keväänä, jolloin pääsemme jälleen viestimään päättäjille siitä, millaisten asioiden kanssa juuri amikset kipuilevat ja missä tarvitaan tukea. Hyvinvointi on varmastikin yksi tärkeimmistä teemoista silloinkin, sillä pandemian happamia hedelmiä kannetaan vielä pitkään. Sen lisäksi, että Amisbarometri tarjoaa SAKKIlle ainutlaatuista tietoa toimintamme ja edunvalvonnan suuntaamiseksi, se tarjoaa sitä myös oppilaitoksille, tutkijoille ja vaikkapa toimittajille, jotka voivat osallistua talkoisiin amisten mielenterveyskriisin ehkäisemiseksi.

Amisbarometri-kysely on jälleen auki, ja olet tervetullut vastaamaan siihen TÄÄLLÄ. Tarvitset kirjautumistunnuksen, jonka saat opettajaltasi. Kyselyyn vastataan 22.11.2021-4.2.2022. Se kestää n. 30-45 minuuttia ja kyselyyn voi vastata suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

 

Kirjoittanut: Sara Siponmaa, SAKKI ry:n kehittämisasiantuntija