Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry kantaa huolta toisen asteen ammatillisen koulutuksen kustannuksista. Opetushallituksen selvityksen mukaan huolestuttavan suurella osalla opiskelijoista on haasteista taloudellisen toimeentulon kanssa.
Opetushallitus julkaisi 22.1.2018 selvityksen toisen asteen opintojen kustannuksista ja niiden vaikutuksesta opiskelijoihin ja heidän perheisiinsä. Osana selvitystä arvioitiin myös kustannusten vaikutusta opintojen keskeyttämiseen. Selvitys osoittaa selkeästi, että merkittävällä osalla toisen asteen opiskelijoista on haasteita oppimateriaalien ja -välineiden hankinnasta koituvien kustannusten kanssa. SAKKI edellyttää aktiivisia toimia näiden “piilokulujen” kattamiseksi ja todellisen maksuttoman toisen asteen luomiseksi.
Opiskelijalle aiheutuvat kustannukset ammatillisen tutkinnon suorittamisessa riippuvat suuresti koulutusalasta. Selvityksen mukaan kulut vaihtelevat aina sadasta eurosta lähes tuhanteen euroon riippuen suoritettavasta tutkinnosta. Selvityksessä eri tutkintojen kulujen selvittäminen jää kuitenkin puolitiehen.
– SAKKI olisi toivonut Opetushallitukselta huomattavasti laajempaa ja perusteellisempaa selvitystä oppimateriaalien ja -välineiden kustannuksista ammatillisessa koulutuksessa. Nyt kustannusten käsittely jää pintapuoliseksi eikä kattavaa tietoa eri tutkintojen sisältämistä kuluista ole selvityksessä tarjolla, toteaa SAKKI ry:n puheenjohtaja Jasmina Khabbal.
Opetushallituksen selvityksessä merkittävässä roolissa olevan tuoreimman Amisbarometri-tutkimuksen mukaan edelleen joka viides ammattiin opiskeleva joutuu tinkimään menoistaan ja lähes joka kymmenes kokee raha‐asioiden tuottavan jatkuvasti hankaluuksia. Samaan aikaan on nähtävissä, että 11 prosenttia 16–19-vuotiaista ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista on jo joutunut turvautumaan opintolainaan ja viimesijaiseen taloudelliseen tukeen, toimeentulotukeen. Selvityksestä käy myös ilmi, että niillä aloilla, joissa opiskelijat kokeva taloudellisesti suurinta ahdinkoa, on myös korkeampi todennäköisyys keskeyttää opinnot. Korrelaatio taloudellisen toimeentulon ja keskeyttämisen välillä on siis olemassa.
– Nämä luvut ovat todella suuria ja edellyttävät merkittävää reformia, jolla helpotetaan opiskelijoiden taakkaa oppimateriaalien hankinnassa. Opiskelijoita ei saa asettaa tilanteeseen, jossa kouluttautuminen tai asianmukaisten materiaalien ja työvälineiden hankkiminen on kustannusten vuoksi mahdotonta, Khabbal toteaa.
Aidosti maksuton toinen aste ja oppivelvollisuusiän nosto
SAKKI ry:n vastaus selvityksessä esiin nousseisiin ongelmiin onkin selkeä: Toisen asteen koulutuksen muuttaminen aidosti maksuttomaksi myös oppimateriaalien ja -välineiden osalta sekä oppivelvollisuusiän nostaminen 18‐ikävuoteen.
– Toisen asteen koulutus on lähes välttämätön nykypäivän työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa pärjäämisen kannalta. Siksi ilman näitä toimenpiteitä ei voida puhua aidosti maksuttomasta toisesta asteesta tai kaikkien tasa‐arvoisesta mahdollisuudesta kouluttautua, Khabbal linjaa.
SAKKI ry on mukana opiskelija‐, lapsi‐ ja nuorisojärjestön kansalaisaloitekampanjassa, jossa vaaditaan aidosti maksutonta toisen asteen koulutusta. Kansalaisaloitteen voit käydä allekirjoittamassa osoitteessa: kansalaisaloite.fi
Täältä voit tutustua SAKKIn ja Otuksen Amisbarometriin vuosilta 2015 ja 2017:
amisbarometri.fi
Jasmina Khabbal
Puheenjohtaja
044 753 0581
[email protected]
SAKKI ry edustaa 180 paikallista opiskelijakuntaa ja 170 000 ammattiin opiskelevaa valtakunnallisesti.