Yrittäjyys on loppujen lopuksi yksinkertaista. Se lähtee omista vahvuuksista ja kiinnostuksen kohteista. Mistä asioista pidän? Mitkä asiat koen merkityksellisiksi? Missä olen hyvä? Helppoa tähän asti. Eikö olisikin mukavaa tehdä asioita, joista tykkää ja, joissa on hyvä ja, jotka koetaan merkityksellisiksi? Tästä juuri yrittäjyydessä on kyse.
Nuorten yrittäjyys perustuu merkityksellisyyteen ja vastuullisuuteen — miten voi tehdä työtä ja edistää yritysideaa kestävästi ja hyvin. Yksi kasvavista megatrendeistä on palveluiden kasvu. Monet yritysideat ovatkin palveluiden tuottamista asiakasystävällisesti ja vastuullisesti.
Yritysideoita on helppo yhdistää omaan opiskeltavaan aineeseen eli tulevaan ammattiin. Kampaajaopiskelija voi tarjota opiskeluaikana kampaamopalveluita oman yrityksensä kautta. Tulevat hierojat voivat harjoitella hierontaa ja saada mukavaa lisätuloja. Kosmetologit voivat valmistaa vaikka rasvoja ja kehittää niitä tulevaa omaa hoitolaa varten.
Vastuulliseen yrittäjyyteen liittyy myös tieto ja ymmärrys oman yrittäjyyden numeroista, kannattavuudesta. Onko minulla riittävästi tietoa minulle sopivasta yritysmuodosta? Miten varmistan, että toimin mahdollisimman kannattavasti ja hyvin?
Tietoa ja tukea yrittäjyydestä on saatavilla paljon ja monesta paikasta. Nuorten yrittäjyyden edistäjänä jo 16 vuotta on toiminut Nuori Yrittäjyys ry, joka tarjoaa maksuttomia ja käytännönläheisiä ohjelmia koulujen kautta. Yksi suosituista ohjelmistamme on Vuosi yrittäjänä, jonka aikana voi pyörittää omaa yritystä opiskelun aikana ja se sopii erityisen hyvin ammatilliseen koulutukseen käytännönläheisyytensä takia. Meidät löydät: nuoriyrittajyys.fi. Tulemme mielellämme kertomaan lisää yrittäjyyden mahdollisuuksista.
P.S. Ystävälläni on ollut oma kampaamo valmistumisestaan saakka. Hän mainitsee oman kampaamon eduiksi joustavat työajat ja mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhön. Töitä toki on paljon ja välillä väsyttää, mutta ystäväni on tyytyväinen. Lisäksi oma kampaamo mahdollisti ystäväni ja hänen miehensä pitkäaikaisen unelman muuttaa rannikon pikkukaupunkiin. Oma yritys siirtyi mukana ja muutama vakituinen asiakaskin.
Kirjoittaja on Nuori Yrittäjyys ry:n yhteisömanageri Mia‐Stiina Heikkala.