30.08.2024

Lukiolaiset ja SAKKI: Oppilaitoksen pitää olla jokaiselle turvallinen paikka

Kannanotto, Uutiset

Jyväskylän Gradian Viitaniemen kampuksella oli torstaina 29.8.2024 poliisitehtävä, joka pohjautui poliisin saamaan ilmoitukseen siitä, että alueella olisi nähty henkilö aseen kanssa. Torstai-iltana poliisi tiedotti, ettei alueelta ole löytynyt ilmoituksen tietoihin sopivaa henkilöä tai aseita eikä kenellekään aiheutunut konkreettista vaaraa.

Viitaniemessä opiskelee 1350 lukiolaista ja arviolta 2000–3000 ammatillista opiskelijaa. Suomen Lukiolaisten Liitto ja Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto ovat seuranneet tilannetta tiedotusvälineistä ja haluavat osoittaa huolensa oppilaitosten turvallisuudesta.

“Jokaisen lapsen ja nuoren tulisi voida luottaa siihen, että omassa arjessa ei tarvitse pelätä. Väkivallan uhka on kasvanut kouluissa ja oppilaitoksissa ja samalla nuorten näköalattomuus on lisääntynyt. Toivomme, että pelottava tilanne Jyväskylässä herättää päättäjät tekemään panostuksia koulutuksen laatuun, mielenterveyspalveluihin, opiskeluhuoltoon ja yhteisöllisyyteen – näillä keinoilla voidaan luoda hyvinvointia ja kasvattaa turvallisuuden tunnetta”, toteaa Suomen Lukiolaisten Liiton pääsihteeri Sara Sipilä.

“Torstain uutiset herättävät meissä huolta opiskelijoiden turvallisuudesta, ja tuovat esiin välittömän tarpeen konkreettisille toimenpiteille, joilla vahvistetaan opiskelijoiden turvallisuutta. Tällä viikolla julkaistu Amisbarometri-tutkimus osoittaa, että viisi prosenttia ammatillisista opiskelijoista kokee turvattomuutta oppilaitoksissa. Jokaisella opiskelijalla tulee olla mahdollisuus turvalliseen opiskeluympäristöön, mikä edellyttää, että oppilaitoksissa panostetaan ennaltaehkäiseviin toimiin sekä huolehditaan opiskeluhuollon riittävistä resursseista”, kommentoi Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton vt. toiminnanjohtaja Anette Pottonen.

Mikäli uutiset herättävät huolta tai pelkoa, voit kääntyä opiskeluterveydenhuollon puoleen. Myös valtakunnallisista auttavista puhelimista ja chateista on saatavilla keskusteluapua.

Lisätietoja:

pääsihteeri Sara Sipilä
Suomen Lukiolaisten Liitto
045 679 3107, [email protected]

vt. toiminnanjohtaja Anette Pottonen
Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI
044 553 5525, [email protected]

Suomen Lukiolaisten Liitto on lukiolaisten oma valtakunnallinen, puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvonta-, harrastus- ja palvelujärjestö. Vuonna 1985 perustettu Lukiolaiset on yhtä kuin lukiolaiset lukiolaisten asialla.

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry on ammattiin opiskelevan asialla. Edustamme yhteensä 170 tuhatta ammatillista opiskelijaa, sekä tarjoamme opiskelijoille parhaan väylän päästä ja oppia vaikuttamaan. Pyrimme luomaan amiksille parempaa arkea ja tulevaisuutta amislähtöisesti.