Aluevaalit 2022

Aluevaalit ovat vaalit, joissa valitaan historian ensimmäiset aluevaltuutetut päättämään hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta. Aluevaalien vaalipäivä on 23.1.2022, ja ennakkoäänestys kotimaassa on 12.-18.1.2022.

ALUEVAALEISSA PÄÄTETÄÄN SIITÄ, KUINKA NUORET SELVIÄVÄT KORONAKRIISISTÄ

Nuorten mielenterveys on ollut korona-aikana valtavalla koetuksella. Yksinäisyys, uupumus ja psyykkinen oireilu ovat lisääntyneet, ja nuorten jaksaminen on ollut yksi Suomen ykköshuolista. Nyt meillä on mahdollisuus tehdä jotain. Aluevaaleissa 23.1.2022 päätetään siitä, miten nuoret selviävät koronakriisistä.

Siitä aluevaaleissa ennen kaikkea on kyse: Saavatko nuoret apua ja tukea? Onko opiskeluterveydenhuoltoon tai kuraattoreille vapaita aikoja? Pääseekö mielenterveysongelmista keskustelemaan ajoissa? Joutuuko tukea tarvitseva seilaamaan paikasta toiseen ja jonosta jonoon, vai saako avun nopeasti ja läheltä?

SAKKI on mukana koko nuorisoalan aluevaalitavoitteissa. Tavoitteenamme on saada nuorten mielenterveypalvelut kuntoon ja terapiatakuun ja nuorten palvelut toimimaan. Lisäksi haluamme, että nuorisovaltuustot saavat aidot vaikuttamismahdollisuudet ja saavat äänensä kuuluviin hyvinvointialueilla. Tavoitteenamme on myös maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen kaikille alle 25-vuotiaille.

MITKÄ IHMEEN ALUEVAALIT? MISTÄ ALUEVAALEISSA PÄÄTETÄÄN JA KUKA NIISSÄ VOI ÄÄNESTÄÄ? MITÄ TARVITSEN ÄÄNESTYSPAIKALLE MUKAAN, JA MITEN ÄÄNESTÄN? MISTÄ LÖYDÄN EHDOKKAAN, JOTA ÄÄNESTÄÄ?

Keräsimme alle aluevaalien usein kysytyt kysymykset. Lue alapuolelta vastaukset kysymyksiin!

"

KYSYTTÄVÄÄ ALUEVAALEISTA?

Tässä tilanteessa sinua auttaa

SARA SIPONMAA
Hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden asiantuntija (hankekumppanuudet, vaikuttamistyö, oppilaitosyhteistyö)
Mitkä ihmeen aluevaalit?

Tammikuussa pidetään Suomen ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan hyvinvointialueille aluevaltuustot. Aluevaaleista puhutaan myös sotevaaleina,  hyvinvointialuevaaleina tai maakuntavaaleina.

Hyvinvointialueita on 21, ja ne ovat Itä-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Vantaa-Kerava, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi. Oikeusministeriön sivuilta näet, mihin hyvinvointialueeseen sinun kuntasi kuuluu.

Helsinki on ainoa kaupunki, jossa vaaleja ei käydä, sillä Helsinki ei yksinään muodosta hyvinvointialuetta. Helsingissä sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastuspalvelusta päättää jatkossakin kuntavaaleissa valitut kaupunginvaltuutetut.

Vaaleissa äänestetään oman hyvinvointialueen ehdokkaita, joista koostuu aluevaltuusto.

Mistä aluevaaleissa päätetään?

Tähän asti sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoiminta ovat olleet kuntien vastuulla. Samoin kuntien vastuulla on ollut järjestää esimerkiksi amisten ja lukioiden terkkarit sekä muu opiskelijaterveydenhuolto. Tulevaisuudessa vastuu on hyvinvointialueilla. Helsingissä kaupunki jatkaa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoiminnan järjestämisestä.

Hyvinvointialueet tulevat jatkossa päättämään opiskelijaterveydenhuollon lisäksi esimerkiksi terveyskeskuksista, mielenterveyspalveluista, neuvoloista, pelastustoimesta, vammaispalveluista ja sosiaalihuollosta, johon kuuluu mm. kotihoito ja laitoshoito.

Äänestämällä aluevaaleissa juuri sinä pääset vaikuttamaan siihen, ketkä näitä palveluita lähtevät rakentamaan ja miten. Aluevaltuutetut tulevat olemaan niitä ihmisiä, jotka päättävät esimerkiksi siitä, kuinka paljon rahaa opiskelijaterveydenhuoltoon laitetaan. Se taas määrittää sen, kuinka nopeasti ja missä terkkareita on saatavilla.

Helsinki on ainoa kaupunki, jossa vaaleja ei käydä. Siellä samoista palveluista päättää jatkossakin kuntavaaleissa valittu kaupunginvaltuusto.

Kuka voi äänestää aluevaaleissa?

Aluevaaleissa äänioikeutettuja ovat hyvinvointialueilla asuvat Suomen kansalaiset, jotka ovat vähintään 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä 23.1.2022.

Olet äänioikeutettu hyvinvointialueella, jossa olet kirjoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun kotipaikkakunta saattaa olla eri kuin paikkakunta, jossa asut. Pääset tarkistamaan kotipaikkakuntasi kirjautumalla pankkitunnuksilla Suomi.fi -palveluun.

Esimerkki: 

Jos kotipaikkakuntasi on Loviisa, voit äänestää Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ehdokkaita. Tai jos kotipaikkakuntasi on Vaasa, voit äänestää Pohjanmaan hyvinvointialueen ehdokkaita. 

Jos olet kirjoilla Loviisassa, mutta opiskelet Vaasassa, voit äänestää vain Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ehdokkaita.

Tarkemmat tiedot äänioikeudesta löydät Oikeusministeriön sivuilta.

Miten voin äänestää? Mitä tarvitsen mukaan äänestyspaikalle?

Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 12.–18.1.2022 ja ulkomailla 12.–15.1.2022. Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022.

Voit äänestää kerran joko ennakkoäänestyksen aikaan tai varsinaisena vaalipäivänä. Mukaan äänestämiseen tarvitset vain henkkarit ja maskin!

Ennakkoäänestää voit 12.-18.1. missä tahansa äänestyspisteellä ympäri Suomen, jos et esimerkiksi ole ennakkoäänestyksen tai vaalipäivän aikaan kotipaikkakunnallasi. Voit siis äänestä myös opiskelupaikkakunnallasi, mikäli se on eri kuin kotipaikkakuntasi.

Sekä ennakkoäänestyspaikat, että vaalipäivän äänestyspaikkasi voit tarkistaa osoitteesta aanestyspaikat.fi 

HUOM! Jos äänestät ennakkoon muualla kuin omalla hyvinvointialueellasi, huomioithan, että äänestyskopeissa on tulostettuna vain sen kyseisen alueen ehdokkaiden nimet ja vaalinumerot. Muistathan siis tarkistaa oman ehdokkaasi numeron ennen äänestämään menemistä.

Muistathan noudattaa yleisiä koronaohjeistuksia mennessäsi äänestämään. Käytä maskia, huolehdi turvaväleistä ja käsihygieniasta, ja jää kotiin, mikäli olet kipeänä. Lisää koronaohjeita äänestäjille löytyy Oikeusministeriön sivuilta.

Miten löydän sopivan ehdokkaan?

Aluevaaleissa voit äänestää oman hyvinvointialueen ehdokkaita. Puolueilta löytyy omat listauksensa ehdokkaista jokaiselle alueelle, josta voi käydä etsimässä itselle sopivaa tyyppiä. 

Voit myös käyttää vaalikoneita, joissa kysymyksiin vastaamalla kone ehdottaa sinun kanssa eniten samaa mieltä olevia ehdokkaita. Vaalikoneita ovat tehneet mm. Yle ja Helsingin Sanomat.

Ehdokkaita saattaa tulla esille myös sosiaalisessa mediassa, jos tutut ovat ehdolla tai ehdokkaat mainostavat omia tavoitteitaan somessa. Kannattaakin käydä tutustumassa ehdokkaiden ajatuksiin heidän someissaan, ja käydä esimerkiksi kysymässä viestillä heidän ajatuksia sinulle tärkeistä kysymyksistä.