Kesätyö on usein eka kosketus työelämään ja just siks työnhakuun kannattaa panostaa! Työkokemus antaa tulevaisuudessa paljon etua ja toisaalta auttaa myös oppimaan uutta ja/tai hyödyntämään opinnoissa kerrytettyjä taitoja. Kesätöiden kautta voi myös käydä tuuri ja voit saada tilaisuuden työllistyä myöhemmin osa- tai kokoaikaisesti.
Me halutaan, että jokainen amis joka haluaa ja pystyy, pääsee työelämään näyttämään ja kehittämään omaa osaamistaan. Ollaankin koottu teille meidän vinkit työnhakuun:
Sähköposti ja profiilikuva kuntoon
Tsekkaa että sulla on asiallinen sähköpostiosoite, tyyliin [email protected] ja perussiisti kuva itsestäsi. Sen ei tarvitse olla passikuva tai pönötystä, mutta kuva jossa hymyilet neutraalilla taustalla siisteissä vaatteissa voi toimia hyvin.
Panosta työhakemukseen
Mikäli haluat, että hakemuksesi tulee huomatuksi kannattaa panostaa siihen. Moni työnhaku tehdään valmiilla lomakkeilla, mutta usein on mahdollista liittää osaksi myös oma CV eli ansioluettelo. CV:n tarkoitus on kertoa susta, sun taidoista, koulutuksesta ja kiinnostuksista. Voit toki kertoa harrastuksistasi tai ihmissuhteista, mutta kannattaa pitää aina mielessä, että kerrot tietoa joka on oleellista. Se, oletko kissa- vai koiraihminen ei välttämättä ole kovin olennaista jätskikiskalla, mutta jos tulet erinomaisesti toimeen eri ihmisten kanssa ja pidät sosiaalisista tilanteista, voi se olla juuri loistava lisä haluamaasi työhön. Työhakemus kannattaa tehdä aina työpaikkakohtaisesti, jotta se kertoo susta just sen, miksi sut pitäisi valita tehtävään johon oot hakemassa. Hyviä CV pohjia löytyy esimerkiksi Canvasta.
Valmistaudu työhaastatteluun
Haastattelun avulla on tarkoitus selvittää, ootko sopiva tyyppi täyttämään avoimen työpaikan. Jos laitat hakemuksia useampaan paikkaan, kannattaa laittaa itselle ylös mihin paikkoihin ja tehtäviin olet hakenut.
Tarkista, et sun puhelin on äänettömällä ennen haastattelua ja muista olla ajoissa paikalla. Pieni jännitys kuuluu aina asiaan, mut on hyvä muistaa et haastattelijatkin ovat vain ihmisiä! Jokainen työelämässä oleva on myös joskus ollut itse ekaa kertaa haastateltavana.
Haastattelussa
Kun haluut jättää hyvän vaikutelman niin kannattaa etukäteen tutustua yrityksen taustoihin. Mitä yritys tekee? Mitä sun duuni olis? Kenen kanssa teet töitä?
Lähes jokaisessa haastattelussa kysytään myös miksi haet kyseistä työtä ja miksi just sut kannattaa palkata, näihin siis ainakin kannattaa miettiä ennakkoon vastaus. Jos tuntuu, että jännityksen vuoksi kaipaat lunttilappua niin muistivihko tai paperi on paljon parempi kuin kännykän muistiinpanot!
Haastattelussa kannattaa kehua taitojaan ja tuoda rohkeasti esille omia vahvuuksiaan. Usein hyväntuulisuus, joustavuus ja kiinnostus oppia paremmaksi tekevät hyvän vaikutuksen!
Mikäli kyseessä on ryhmähaastattelu, kannattaa muistaa, että vaikka on tärkeää tuoda omaa osaamista esille niin yhtä tärkeää on antaa muillekin tilaa ja ottaa muut huomioon.
Älä lannistu
Kesätyöpaikat ovat usein haluttuja, eikä paikkoja aina riitä kaikille. Jos et tuu valituks tai jäät varalle, kannattaa kuitenkin pitää uskoa ja toivoa yllä. Kesätyöntekijät on usein tosi tärkeitä monille työpaikoille, sillä kesätyöntekijät esim. mahdollistaa sen, että vakituiset työntekijät pääsevät lomailemaan eikä hommat pysähdy kesäkuukausiksi. Toisinaan myös kesätyöntekijätkin sairastuvat ja tuuraajia tarvitaan!
Pidä kiinni sovitusta
Kesätyöntekijän pitää olla valmis sitoutumaan sovittuun ajanjaksoon. Se tarkottaa, et jos oot sopinut olevasi töissä molemmin puolin juhannusta, et voi pidentää mökkireissua mielivaltaisesti vaan sulla on velvollisuus olla ajoissa ja työkuntoisena työpaikalla kun sun työaika/-vuoro alkaa.
Jos sulla on jotain sovittuja menoja tai lomareissuja, ne kannattaa mainita jo ihan viimeistään haastattelussa. Usein läheisen valmistujaiset tai häät ym. saa kyllä järjestettyä, mutta viikon tai kahden lomalle ei välttämättä kesken työsuhteen ole mahdollista löytää aikaa.
Saitko työpaikan?
Pidä huolta, että saat työnantajalta kirjallisen työsopimuksen. Työsopimuksesta tulee löytyä ainakin nämä:
- Työnantajan ja työntekijän nimi ja henkilötunnus sekä kotipaikka
- Kuinka kauan sopimus on voimassa?
- Milloin töitä tehdään?
- Missä töitä tehdään?
- Mitä työtehtäviin sisältyy?
- Paljonko saat palkkaa ja milloin ja miten se maksetaan?
- Onko sinulla irtisanomisaika ja/tai koeaika?
- Mahdollisesti noudatettava työehtosopimus
- Päiväys ja allekirjoitus
- Sopimuksessa voidaan myös viitata alan työehtosopimukseen, jossa on käyty läpi edellä mainitut asiat.
Työsuhteen aikana
Pidä huolta, että noudatat työsopimustasi, olet ajoissa ja hoidat sovitut tehtävät. Mikäli työsuhteen aikana kohtaat vaikeuksia, kannattaa olla yhteydessä omaan ammattiliittoon ja esihenkilöön. He osaavat varmasti auttaa ja neuvoa eteenpäin!
Työsuhteen päättyessä
Kiitä mahdollisuudesta, tarkista, että olet saanut palkkasi oikein ja muista pyytää työtodistus. Työkokemus ja arviot osaamisestasi ovat kovaa valuutta työnhaussa niin opiskeluaikana kuin valmistumisen jälkeenkin!
Tsemppiä työnhakuun!