20.12.2023

Järjestöt ovat tukenasi myös joulun aikaan!

Blogit

Joulun aika voi olla vaikeaa monille, ja haluamme muistuttaa, että apua on tarjolla myös juhlahumun keskellä. Erilaiset järjestöt tarjoavat tukea niille, jotka kohtaavat esimerkiksi päihdeongelmia, yksinäisyyttä, lähisuhdeväkivaltaa tai mielenterveyden haasteita.

Voit hyödyntää alla olevien järjestöjen palveluja, jotka ovat auki myös joulun pitkien vapaiden aikaan. Ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset ovat valmiina kuuntelemaan ja tarjoamaan sinulle tukea. Älä epäröi ottaa yhteyttä – apu on lähelläsi.

(Tarkistathan mahdolliset joulupyhien poikkeusaukioloajat järjestön sivuilta!)

AUTTAVAT PUHELIMET

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin on anonyymi tukikanava alle 21-vuotiaille lapsille ja nuorille.

 • Avoinna ma-pe klo 14.00 – 20.00 ja la–su klo 17.00 – 20.00
 • Soita 116 111

Mieli Suomen Mielenterveys ry

Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset ympäri Suomea. Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen. Kriisipuhelin-keskustelun tavoitteena on helpottaa henkistä hätää sekä ehkäistä itsemurhia. Päivystäjä auttaa soittajaa pohtimaan keinoja oman tilanteen helpottamiseksi, omien voimavarojen löytämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi.

Kriisipuhelin, suomenkielinen linja

 • Avoinna joka päivä kellon ympäri
 • Soita 09 2525 0111

Kriisipuhelin, ruotsinkielinen linja – Kristelefon

Kriisipuhelin, arabiankielinen linja, soittaa voi myös englanniksi

 • Avoinna ma ja ti klo 11-15, ke klo 13-16 ja klo 17-21 sekä to klo 10-15.
 • Soita 09 2525 0113
 • Lisätietoa arabiaksi

Nollalinja

Nollalinja on valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Nollalinjalle voivat soittaa myös väkivaltaa kokeneiden läheiset. Nollalinjalla päivystävät koulutetut ja kokeneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, jotka kuuntelevat, tukevat ja neuvovat sinua. Nollalinjan päivystäjien kanssa voit keskustella suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

 • Avoinna joka päivä kellon ympäri
 • Soita 080 005 005

EHYT ry

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvonta on tukena ja apuna, jos haluat puhua omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä. Palvelu on anonyymia ja luottamuksellista.

 • Avoinna joka päivä kellon ympäri
 • Soita 0800 90045

Syömishäiriöliitto SYLI

Syömishäiriöliitto SYLI tarjoaa syömishäiriötä sairastaville ja heidän läheisilleen tarkoitettua tuki puhelinpalvelua. Tukipuhelimessa voi purkaa mieltään, saada kokemukseen perustuvaa tietoa syömishäiriöistä, kysyä hoitoon hakeutumisesta ja jutella läheisen tilanteesta. SYLI ei kuitenkaan ole syömishäiriöitä hoitava taho, joten varsinaisesta hoidosta tai lääkityksistä palvelussa ei pystytä antamaan tietoa. Tukipuhelimessa päivystävät Syömishäiriöliiton työntekijät.

 • Avoinna maanantaisin klo 9–15, keskiviikkoisin klo 15-17 ja torstaisin klo klo 11-15
 • Soita 02 251 9207

Mielenterveyden keskusliitto

Jos sinulla on huoli omasta tai läheisesi mielenterveydestä, omat keinot ovat hukassa, koet olevasi yksin huolesi kanssa tai mietit, mistä saisit apua, soita meille. Et ole tilanteesi kanssa yksin.

Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta:

 • Avoinna ti-to klo 10–15
 • Soita 0203 91920 (maksullinen)
 • Puhelun hinta: 8,35 senttiä/puhelu + 16,69 senttiä/minuutti
 • Langan päässä: Ammattilainen, joka tuntee arjen kiemurat haastavissakin tilanteissa.

Naisten Linja

Naisten Linjan päivystys on tarkoitettu kaikille väkivaltaa, uhkaa tai pelkoa kokeneille naisille ja tytöille. Puhelimeen vastaavat Naisten Linjan kouluttamat vapaaehtoiset naiset. Sinun ei tarvitse miettiä, ovatko kokemuksesi henkistä nujertamista, fyysistä väkivaltaa, seksuaalista ahdistelua vai rajuksi yltynyttä riitaa. Väkivallan tekijä voi olla kuka vaan – vanhempasi, entinen tai nykyinen seurustelukumppanisi, naapurisi tai täysin tuntematon henkilö. Voit soittaa myös, jos olet huolissasi läheisestäsi. Riittää, että haluat keskustella väkivallasta. Puhelinpalvelu on auki joulunakin.

 • Avoinna ma-pe klo 16-20
 • Soita 0800 02400

CHATIT

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

MLL:n Lasten ja nuorten chat on auki jokaisena päivänä klo 17-20.

A-klinikkasäätiö

Tarjolla on yksilöchat-mahdollisuus ajanvarauksella. Keskustelu käydään kahden kesken joko Lasinen lapsuus -työntekijän tai vanhempien alkoholinkäytön kokeneen vertaiskeskustelijan kanssa. Keskustelukumppani valitaan chat-aikaa varatessa.

Sekasin-chat

Sekasin-chatissa voi keskustella mistä tahansa mieltä painavista aiheista. Koulutetut vapaaehtoiset kuuntelevat ja tukevat sekä neuvovat tarvittaessa eteenpäin. Tavoitteena on, että chattaaja tulee kuulluksi ja kohdatuksi. Kaikenlaiset tunteet ja aiheet ovat sallittuja.

Chat on avoinna arkisin klo 9-24 ja viikonloppuisin 15-24.

Ensi- ja turvakotien liiton chat

Ensi- ja turvakotien liiton chatistä saat apua moneen tilanteeseen: väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa tai kun päihteet aiheuttavat huolta. Verkkoauttajina toimivat ammattilaiset Ensi- ja turvakotien liitosta ja liiton jäsenyhdistyksistä sekä koulutetut vapaaehtoiset.

Lasten ja nuorten chat on avoinna arkisin klo 15-18

Mielenterveyden keskusliitto

Mielenterveyden keskusliitolla on myös chat-palvelu. Valoa-chatin ammattilaiset palvelevat arkisin klo 12–15. Valoa-vertaischat on auki tiistaisin ja torstaisin klo 18-19 (mutta ei pyhinä).

Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lasten Nettinuorisotila-Netarin JouluManteli tarjoaa jouluaattoiltana 24.12. lämminhenkisen keskustelupaikan usealla eri alustalla. Tarjolla on myös mahdollisuus jutella kahden kesken luotettavan aikuisen kanssa. JouluManteli on avoinna kaikille, jotka kaipaavat iloista meininkiä ja mukavaa juttuseuraa jouluillan hämärtyessä. Tarkempi aikataulu ja tiedot palveluista löytyvät Netarin sivuilta.

Syömishäiriöliitto

Askarruttaako syöminen, ruoka tai liikunta? Onko oma kehosuhde vinksallaan? SYLI-chatissä pääset juttelemaan näistä ja monista muista mielessä myllertävistä ajatuksista ja tunteista porukalla, turvallisessa ilmapiirissä. Keskustelua luotsaavat syömishäiriön kokeneet vapaaehtoiset Syömishäiriöliiton ammattilaisen taustatuella.

SYLI-chatit Tukinetissä:

 • keskiviikkoisin klo 18-19.30
 • perjantaisin klo 14-15.30

 

TURVATALOT

Suomen punainen risti

Tarvitsetko apua elämäntilanteesi selvittämiseen? Onko kotona tai muualla hankalia asioita, joihin toivot muutosta? Nuorten turvataloilla sinua autetaan. Punaisen Ristin Nuorten turvatalot ovat auki joulun ajan. Turvatalot tarjoavat mm. tilapäistä majoitusta sekä keskusteluapua ja ne sijaitsevat Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Turussa ja Tampereella; talojen yhteystiedot täällä. Nuorten turvatalot ovat päihteettömiä paikkoja, jotta kaikille nuorille voidaan taata turvallinen ympäristö.

 

APUA VÄKIVALLAN UHREILLE JA TEKIJÖILLE

Hyvä kysymys -sivustolle on koottu lista tukipalveluista väkivallan uhreille ja tekijöille.