“Vitsi että toimittajan työ vaikuttaa siistille” mietti 15‐vuotias Milla ollessaan TET‐ jaksolla Ylellä. Siitä lähti mun kipinä lähteä tavoittelemaan uraa toimittajana. Toisen asteen yhteishaussa hain Gradia Jyväskylään (silloiseen Jyväskylän ammattiopistoon) ja syksyllä aloitin opintoni Kuva‐artesaaniksi valokuvauslinjalla. Tein työssäoppimisjaksoni melkein kaikki lehdissä ja koin sen omakseni. Valmistuin viime keväänä Kuva‐artesaaniksi ja hain yhteishaussa kahteen ammattikorkeakouluun, mutta kummassakaan en päässyt pääsykoe vaiheeseen ja tämä tarkoitti välivuotta. Minun oli tarkoitus olla välivuoden melkein kokonaan töissä samassa paikassa, jossa olin kesätöissä ja hakea seuraavassa yhteishaussa uudelleen ja käydä kenties valmennuskurssilla. En kuitenkaan nauttinut töistä joita tein ja ollessani kaverini kanssa viettämässä aikaa hän kysyi minulta miksi “tuhlaan” aikaasi työpaikassa, josta en nauti, kun voisit myös opiskella. Vanhempani olivat maininneet minulle kansalaisopistosta keväällä ja lähdin googlaamaan aiheesta lisää. Huomasin lähellä minun kotiani Korpilahdella Alkio‐opiston ja sieltä löysin yhteiskunta‐ ja valtio‐opin avoimen yliopiston opintoja ja kuukausi viestini laittamisesta aloitinkin täällä avoimen yliopiston opinnot.
Kansanopistot ovat siis paikkoja, joissa voit opiskella avoimen yliopiston opintoja ja viettää välivuoden opiskellessa perusopintoja ja saat opettajalta apua opinnoissa. Voin sanoa, että tämä oli itselleni erittäin hyvä ratkaisu ja olen huomannut kehitystä esimerkiksi akateemisen (tieteellisen) tekstin lukemisessa ja osaan kirjoittaa paremmin akateemista tekstiä itse. Lisäksi olen saanut uusia ystäviä, joiden kanssa opiskelu on tuntunut paljon kivemmalta.
Kun kerron ihmisille amis taustastani yleisin kysymys mitä minulta kysytään on liittynyt minun hakemiseen yliopistoon amis taustalla. Korkeakouluun hakiessa nimittäin amiksien ainut väylä on pääsykokeet, koska todistuspohjaista pistelaskentaa ei vielä ainakaan opintopolun sivuilta löydy. Tämän takia olen joutunut hieman karsimaan omaa valikoimaa siten, että kaikissa paikoissa minne haenkin on pääsykokeet. Välillä tuntuu sille, että yliopisto olisi vain lukiolaisille tarkoitettu, vaikka amiksiltakin löytyy varmana akateemista osaamista ja motivaatiota. Ymmärrän kuitenkin myös sen, että joillakin tämä saattaa laskea motivaatiota hakea korkeakouluun.
Olen nyt noin kolme viikkoa pystynyt lukemaan enemmän ja vähemmän koulun ohella pääsykokeisiin. Muutamien kontaktien kautta pystyin kysymään hieman lisää pääsykokeista ja miten he ovat opiskelleet pääsykokeisiin ja montako tuntia päivässä. Mikä minua yllätti oli rankkuus ja miten tarkkaan kirja täytyy osata, koska kysymykset voivat olla todella tarkkoja. Minullakin on niitä päiviä, ettei vain nappaa, mutta silloin täytyy ottaa hieman kevyemmin ja lukea vaikka muistiinpanoja tai lueskella vain kirjaa. Pääasia minkä olen kuullut on pysyä lukusuunnitelmassa kiinni.
Vaikka amiksilla verrattuna lukiolaisiin on hieman erilainen asema hakiessa korkeakouluun silti minulla elää unelma ja toivo päästä politiikan toimittajaksi. Olen itse sitä mieltä, että jos oikeasti tahtoo jotain ja on valmis tekemään töitä sen eteen se kantaa hedelmää ja kaikki on mahdollista.