SAKKI vaikuttaa
SAKKIn toiminta jaetaan palveluihin sekä edunvalvontaan. Tuotamme koulutuksia ja tapahtumia jäsenillemme sekä ammattiin opiskeleville. Toiminnalla tarjoamme opiskelijoille mahdollisuuden oppia ja päästä vaikuttamaan. Tämän lisäksi vaikutamme ammatilliseen koulutukseen ja opiskelijoiden arkeen olemalla mukana eri hankkeissa sekä työryhmissä.
#amistenasialla
Olemme #amistenasialla niin paikallisista opiskelijakunnista ministeriöiden kautta aina kansainväliselle tasolle asti. Kansainvälisessä toiminnassa vaikutamme OBESSU:ssa sekä NSSN:ssa. OBESSU – the Organising Bureau of European School Student Unions kokoaa yhteen kansallisia toisen asteen opiskelijajärjestöjä yli kahdestakymmenestä maasta Euroopassa. NSSN eli Nordic School Student Network on verkosto pohjoismaiden opiskelijärjestöille.
Vaikuttaminen sekä edunvalvonta voi välillä tuntua hankalalta ja vaikeasti ymmärrettävältä. Avasimme tähän alle hieman paremmin sitä miten vaikuttaminen SAKKIssa tapahtuu ja kuka SAKKIssa vaikuttaa.
Vaikuttava SAKKI
SAKKIn ylintä päätäntävaltaa käyttää liittokokous, joka järjestetään sääntöjen mukaisesti vuoden välein huhtikuussa. Liittokokouksessa hyväksytään SAKKIn toimintaa ohjaavat dokumentit kuten toimintasuunnitelma, strategia sekä poliittinen ohjelma (Amigaattori). Liittokokous valitsee myös SAKKIn hallituksen.
SAKKIn jäsenopiskelijakunnat, jäsenet sekä yhteisöjäsenet ovat oikeutettu käyttämään päätösvaltaa liittokokouksessa. SAKKIn säännöt määrittelevät, kuka saa käyttää päätösvaltaa ja montako ääntä esimerkiksi yhdellä jäsenopiskelijakunnalla on käytössä. SAKKIn aktiiviset jäsenet ovat yleensä myös henkilöitä, jotka päätyvät SAKKIn hallitukseen.
SAKKIn hallitus vastaa SAKKIn strategisesta toiminnasta ja huolehtii, että liittokokouksen asettama toimintasuunnitelma toteutuu. SAKKIn hallitus vastaa myös SAKKIn henkilöstön palkkaamisesta ja on vastuussa liiton taloudesta yhdessä pääsihteerin kanssa. SAKKIn poliittisessa toiminnassa noudatetaan liittokokouksen hyväksymää poliittista ohjelmaa (Amigaattoria), mutta sen ulkopuolella tehtävistä linjauksista vastaa hallitus.
SAKKIn henkilöstö vastaa operatiivisen toiminnan pyörittämisestä yhdessä hallituksen kanssa. Henkilöstö vastaa muun muassa liiton viestinnästä, tapahtumien ja koulutusten toteuttamisesta sekä valmistelee tulevan liittokokouksen materiaaleja yhdessä hallituksen kanssa. SAKKIn hallitus hyväksyy viimeisenä kaikki liittokokoukseen menevät dokumentit.
SAKKIn henkilöstön ja hallituksen jäsenet edustavat SAKKIa eri työryhmissä. SAKKIn linjat työryhmissä määrittelee liittokokouksen päättämä poliittinen ohjelma, toimintasuunnitelma sekä strategia. Työryhmissä nostetaan esiin myös oikeita kokemuksia opiskelijoilta, joita esimerkiksi SAKKIn jäsenet ovat kertoneet SAKKIn tapahtumassa.
SAKKI on mukana erilaisissa hankkeissa, jotta ammattiin opiskelevien vaikuttavuutta voidaan kasvattaa ja parantaa entistä tehokkaammin. Hankkeiden painopisteet määrittelee liittokokouksen hyväksymä strategia, poliittinen ohjelma sekä toimintasuunnitelma.
Hankkeet
SAKKI on mukana Osallistu ja voi hyvin -verkostohankkeessa, jonka tavoitteena on hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistaminen. Hankkeessa SAKKI jalkautuu ammatillisiin oppilaitoksiin, joissa toteutamme keskustelutilaisuuksia samalla keräten tietoa oppilaitosten päätöksentekokulttuurista. Hankkeen lopputuotoksena julkaisemme opiskelijavaikuttamisen oppaan, joka on suunnattu tukemaan sekä oppilaitoshenkilöstöä että opiskelijoita itseään.
Kampusrauhaa on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kaksivuotinen hanke, joka toteutettiin yhdessä Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry:n ja kirkkohallituksen kanssa vuosina 2017-2019. SAKKI ry oli vastuussa hankkeen toteutumisesta. Hankkeessa jalkauduttiin pilottioppilaitoksiin eri puolilla Suomea. Yhteistyössä koulutuksen järjestäjien kanssa kehitettiin opiskelijalähtöinen lähestymistapa, jolla voidaan edistää yhdenvertaista, rauhallista ja mielekästä arkea ammatillisessa koulutuksessa. Lue lisää.
Työryhmäedustus
Vaikutamme muun muassa seuraavissa työryhmissä:
- Jaksaa jaksaa –hankkeen ohjausryhmä
- Jatkuvan oppimisen uudistus –hankkeen seurantaryhmä
- Kohtaamo -hankkeen ohjausryhmä
- Nuorten politiikkabussi 2020 -hankkeen ohjausryhmä
- Oppivelvollisuuden laajentamisen seurantaryhmä
- Pelaa! -ESR-hanke
- SAK Kopo-työryhmä
- Sitran elinikäisen oppimisen koordinaatioryhmä
- Valtakunnallisen ELO-yhteistyöryhmä
- Ammattiosaamisen valiokunta
- Löydä polkusi -hankkeen ohjausryhmä
- Chillisti mukana! -ohjausryhmä
- Oma Plääni -ohjausryhmä
- EHYT ry:n hallitus
- Eurooppalainen Suomi ry:n hallitus
- Karvin arviointineuvosto
- Kelan neuvottelukunta
- Maaseudun nuoret ja pk-yritykset
- Oikeus oppimiseen neuvottelukunta
- Opettajankoulutusfoorumi
- Opetushallituksen johtokunta
- Opintotuen neuvottelukunta
- Opiskelijoiden oikeusturvalautakunta
- SkillsFinland hallitus
- Taksvärkki ry:n hallitus
- Valtion nuorisoneuvosto
Ongelmia opinnoissa?
SAKKI auttaa!
Oletko kokenut ongelmia arvioinneissa tai riittämättömyyttä opetuksessa? Eikö kukaan tunnu auttavan oppilaitoksessa? Hyödynnä SAKKIn edunvalvontapalvelua ja ota yhteyttä edunvalvonnan asiantuntijaan, joka voi auttaa ja tukea sinua löytämään ratkaisuja.
Tutustu myös
Apua & neuvoja
Opinnot eivät aina suju ilman ongelmia tai vastoinkäymisiä. Tärkein neuvomme onkin: älä panikoi! Asioilla on tapana järjestyä. Tässä on listattu vastauksia muutamiin yleisimpiin kysymyksiin.
Mitä voin tehdä, koska minua kiusataan ja/tai häiritään oppilaitoksessani?
Kenenkään ei tarvitse sietää kiusaamista tai häirintää arjessaan. Riippumatta siitä, kuka sinua kiusaa, ole yhteydessä luotettavaan ja vastuulliseen aikuiseen oppilaitoksessasi. Mikäli koet kiusaamista tai häirintää opettajien tai muun henkilökunnan taholta, voit kertoa asiasta esimerkiksi opiskelijakunnalle tai oppilaitoksen johdolle. Muista, että myös terveydenhoitajat ja esimerkiksi kuraattori ovat valmiita kuulemaan sinua.
Olenko oikeutettu opintotukeen?
Jos opiskelet täysipäiväisesti amiksessa, etkä saa muuta etuutta (esimerkiksi työttömyystuki), on todennäköistä, että olet oikeutettu opintotukeen. Jos olet alle 20‐vuotias, vanhempiesi tulot saattavat vaikuttaa opintotukesi saantiin ja määrään. Opintotukea haetaan KELA:lta ja voit pyytää hakuun apua opintotoimistosta. Katso lisää täältä.
Voinko tehdä osan opinnoistani ulkomailla?
Opiskelijoilla tulisi olla mahdollisuus suorittaa osa opinnoistaan, esimerkiksi työssäoppimisjakson, ulkomailla. Kysy esimerkiksi oppilaitoksesi opolta kuka teillä koordinoi kansainvälisiä vaihto‐ohjelmia. Lue lisää täältä.
Minulle annetaan liikaa/liian vähän vastuuta työssä tapahtuvassa oppimisessa. Miten voin vaikuttaa asiaan?
Tiedä aina omat oppimistavoitteesi ennen työssäoppimisjakson alkua. Näin tiedät, mitä kaikkea jaksoon kuuluu. Muista myös pyytää palautetta läpi harjoittelusi. Jos työmäärä ei tunnu oikealta, puhu ensin perehdyttäjäsi kanssa tai kerro tilanteestasi opettajallesi. On oppilaitoksesi vastuulla, että saat hyvän koulutuksen, myös työssäoppimisjaksojen aikana! Katso työssäoppimisen pelisäännöt täältä.
Olen opiskelija amiksessa. Olenko oikeutettu opiskelijahuoltoon?
Jos olet perustutkinto‐opiskelija, sinulla on oikeus terveyden‐ ja sairauden hoitoon opiskelijaterveydenhuollon piirissä. Lisäksi sinulla on oikeus perustutkinto‐opiskelijana saada kuraattori‐ ja psykologipalveluita tarvittaessa. Suun terveydenhuolto on kunnallisen terveydenhuollon piirissä. Lue lisää täältä.
Saavatko henkilökunnan jäsenet tulla huoneeseeni pyytämättä opiskelija‐asuntolassa?
Eivät saa. Opiskelija‐asuntolan huone lasketaan kodiksi, joten henkilökunnan jäsenet, tai muut ulkopuoliset, eivät saa tulla luvatta kotiisi.
Oppilaitoksessamme ei ole opiskelijakuntaa. Mitä voin tehdä?
Laissa ammatillisesta peruskoulutuksesta todetaan, että jokaisella oppilaitoksella, jossa järjestetään lain piirissä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, tulee olla sen opiskelijoista muodostuva opiskelijakunta. Opiskelijakunnan tulisi lisäksi olla mukana oppilaitoksen johdon päätöksenteossa. Viekää asia oppilaitoksenne johdolle ja pyytäkää opiskelijakunnan perustamista. Tukea tähän saatte SAKKIlta.
Olen saanut väärän arvosanan. Kenelle ja miten voin valittaa?
Jos olet saanut mielestäsi väärän arvosanan oppilaitoksessa tapahtuvasta opetuksesta, keskustele asiasta ensin opettajasi kanssa. Jos tämä ei auta, voit viedä sen esimerkiksi opiskelijakunnan avulla johtoportaalle. Jos asiaan ei saada ratkaisua, voit olla yhteydessä SAKKIn edunvalvontaan. Näyttöihin liittyen keskustele asiasta ensin opettajasi ja arvioinnin tehneiden kanssa. Muistathan, että sinulla on aina oikeus saada perustelut arvioinnista!
Saako oppilaitokseni periä minulta maksuja materiaaleista?
Oppilaitos voi pyytää maksuja joistain opetuksessa käytettävistä materiaaleista, kuten kirjoista, kokin työasusta tai työstettävistä materiaaleista. Maksuista tulisi kuitenkin ilmoittaa opiskelijalle ennen opintojen alkamista. Oppilaitos ei voi periä maksuja henkilösuojaimista (esimerkiksi turvakengät, kypärät tai kuulosuojaimet). Epäselvissä tapauksissa ole yhteydessä SAKKIn edunvalvontaan.