
Kunta- ja aluevaalit
Kunta- ja aluevaaleissa päätetään tärkeistä asioista, jotka vaikuttavat suoraan amisten arkeen. Ne järjestetään 13.4.2025, ja voit äänestää ennakkoon Suomessa 2.-8.4.2025. Tältä sivustolta löydät amisten kannalta keskeiset tiedot ja materiaalit vaaleihin liittyen.
Amis, sun ääni voi ratkaista!
Kunta- ja aluevaalit ovat opiskelijoille valtavan tärkeät vaalit. Niissä valitaan päättäjät, jotka tekevät päätöksiä arkemme kannalta keskeisistä asioista, kuten koulutuksesta, terveyspalveluista ja vaikkapa julkisesta liikenteestä tai vapaa-ajan palveluista. Nämä asiat vaikuttavat suoraan siihen, millaisia mahdollisuuksia amiksilla on oppia ja voida hyvin.
Kunnissa päätetään esimerkiksi oppilaitosten tiloista ja resursseista, kuten siitä, löytyykö kouluista riittävästi opettajia ja järjestetäänkö oppilaitoksissa opiskelijoille suunnattuja tapahtumia. Hyvinvointialueilla taas päätetään opiskeluhuollon palveluista, kuten siitä, kuinka nopeasti saat apua jaksamiseen tai terveyteen liittyvissä asioissa.
Kun käyt äänestämässä, voit vaikuttaa siihen, millainen tulevaisuus amiksille rakennetaan – yksikin ääni voi ratkaista! Äänestäminen on sinun mahdollisuutesi sanoa mielipiteesi ja varmistaa, että opiskelijoiden ääni kuuluu. Se, kuka tekee päätöksiä, ei todellakaan ole yhdentekevää!
Mitä me ajetaan vaaleissa?
Nuorten hyvinvointi on heikentynyt huolestuttavasti, ja hyvinvointialueuudistus ei ole vielä vastannut opiskeluhuollon tarpeisiin. Kuraattori- ja psykologipalveluiden rinnalle tarvitaan matalan kynnyksen tukea, jotta apu olisi aidosti saavutettavissa kaikille. Terapiatakuun ulottaminen alle 29-vuotiaisiin olisi tärkeä askel kohti ennakoivampaa mielenterveyden tukemista. Opiskelijahuollon resurssien vahvistaminen pysyvästi on välttämätöntä, sillä hankevaroin toteutettu hyvinvointi ei ole kestävää.
Opiskelijoiden oppimisympäristöissä ja -välineissä on alueellisia eroja, jotka heikentävät yhdenvertaisuutta ja turvallisuutta. Laadukkaat oppimisympäristöt ja ajantasaiset välineet ovat avainasemassa opiskelijoiden ammattitaidon ja työelämävalmiuksien kehittymisessä.
Opiskelijakuntatoiminta on tärkeä osa opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksien ja yhteisöllisyyden vahvistamista. Se on ensimmäinen askel yhteiskunnallisen osallistumisen polulla, ja siksi sen toimintaedellytykset on turvattava. Samalla opiskelijalähtöistä vaikuttamista on kehitettävä niin, että myös haavoittuvassa asemassa olevien äänet tulevat kuulluiksi.

Kysyttävää vaaleista?
Missä vaaleissa on kyse? Miksi kannattaa äänestää? Voinko mä äänestää ja missä? Miten mä löydän sopivan ehdokkaan satojen joukosta?
Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastaukset tämän sivun alareunasta Usein kysytyistä kysymyksistä.
Mikäli niiden tsekkaamisen jälkeen joku jäi askarruttamaan vaaleihin liittyen, voit laittaa meille yksityisviestiä esim. Instagramissa.
Oletko valmis vaikuttamaan? Vaalimateriaalit opiskelijakunnille!
Me halutaan tukea amisten äänen kuulumista kunta- ja aluevaaleissa, vahvistaa nuorten ymmärrystä äänestämisen merkityksestä sekä auttaa opiskelijakuntia paikallisessa vaikuttamistyössä.
Siksi olemme koonneet opiskelijakuntien käyttöön kunta- ja aluevaaleihin liittyvän materiaalipaketin, jota niin opiskelijat kuin oppilaitosten työntekijät voivat vapaasti hyödyntää.
Materiaali sisältää kattavan työkalupakin, jonka avulla opiskelijakunnat voivat tehdä vaaleihin liittyvää vaikuttamista oppilaitoksissa sekä oppia vaalien merkityksestä, diaesityksen ja oppilaitoksen infotauluille tulostettavan materiaalin.
Kunta- ja aluevaalit pähkinänkuoressa –diaesitys
Tämän diaesityksen jälkeen tiedät kaiken, mitä tarvitsee vaaleista tietää. Diaesitys PDF:nä.
Vaalivaikuttamisen työkalupakki opiskelijakunnille
Tämän työkalupakin jälkeen sulla on hanskassa ohjeet vuoden parhaimpiin vaalitapahtumiin!
Äänestäjän muistilista
Tulosta tämä infotauluille ja luokkiin, jotta kaikki tietää miten homma hoituu äänestäessä.
Mitä vaaleista pitää tietää?
1. Mistä vaaleissa on kyse?
Kunta- ja aluevaaleissa päätetään monista amiksia koskevista asioista opiskeluhuollon palveluista oppilaitosten tiloihin sekä kouluruokaan.
Kuntavaalit
- Vaaleissa kunnan asukkaat valitsevat valtuuston, joka on kunnan ylin toimielin.
- Vaalit järjestetään joka 4. vuosi.
- Valtuusto vaikuttaa päätöksillään esimerkiksi siihen, kuinka paljon käytetään kunnan oppilaitosten kehittämiseen.
Aluevaalit
- Terveyspalveluja, sosiaalipalveluja ja pelastustointa järjestetään Suomessa hyvinvointialueilla, joita on 21.
- Hyvinvointialueella on itsehallinto ja ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto. Aluevaaleissa valitaan päättäjät aluevaltuustoihin.
- Vaalipiirit ovat hyvinvointialueet (Helsingissä ei järjestetä aluevaaleja, koska siellä em. palveluista vastaa kaupunki itse)
2. Mitkä on vaalien tärkeät päivämäärät?
Voit äänestää joko ennakkoon tai vaalipäivänä. Vaalipäivä on sunnuntai 13.4.2025. Ennakkoäänestys toimitetaan Suomessa 2.–8.4.2025 ja ulkomailla 2.–5.4.2025.
Vaalien tulokset vahvistetaan 16.4.2025.
3. Miksi mun kannattaa äänestää? Mihin se vaikuttaa?
.Jotta nuorten ja ammatillisen koulutuksen asiat saisivat ansaitsemansa huomion kunnan- ja aluevaltuustoissa, niihin olisi hyvä valita näitä asioita ymmärtäviä valtuutettuja. Tässä nuorten oma äänestysaktiivisuus on merkittävässä roolissa.
Kuntavaalit
- Kunnat ja kuntayhtymät ovat koulutuksen järjestäjiä eli vastaavat ja rahoittavat monien ammatillisten oppilaitosten toimintaa.
- Ammatillinen oppilaitos voi olla yhden kunnan omaa toimintaa tai useamman kunnan yhdessä (kuntayhtymässä) järjestämää. Esimerkiksi Jyväskylän alueen Gradialla on 12 omistajakuntaa ja järjestää ammatillista ja lukiokoulutusta. Kuntayhtymän valtuustoon ja hallitukseen valitaan kuntapäättäjiä kuntavaalien tuloksen mukaisesti.
- Kuntapäättäjät ovat usein vastuussa siitä, missä ja miten koulutusta järjestetään ja rahoitetaan. He päättävät esim. kampuksista ja siitä, investoidaanko oppilaitoksessa ajantasaisiin välineisiin ja oppimismateriaaleihin.
- Kunnat ovat vastuussa myös monista muista kaikkien arkeen vaikuttavista asioista. Teiden ylläpito, julkisen liikenteen järjestäminen, kirjastot ja liikuntapaikat ovat tärkeitä monille amiksille, vaikka nämä eivät opiskelisikaan kunnan oppilaitoksessa.
Aluevaalit
- Hyvinvointialueet ovat alueita, jotka huolehtivat meidän arjen tärkeistä palveluista, kuten terveydenhuollosta, mielenterveyspalveluista ja opiskeluhuollosta. Opiskeluhuolto tarkoittaa esimerkiksi oppilaitoksissa toimivia kuraattoreita ja psykologeja, jotka auttavat, jos opinnoissa tai omassa hyvinvoinnissa on haasteita.
- Aluevaaleissa valittu aluevaltuusto päättää, miten ja missä palvelut järjestetään, paljonko rahaa niihin käytetään ja miten palvelut tavoittavat myös opiskelijat kuten sinut.
- Valtuusto vaikuttaa päätöksillään esimerkiksi siihen, miten helposti pääset tapaamaan kuraattoria tai onko terveydenhuollon toimipiste sinun opiskelupaikan lähellä.
4. Kuka voi äänestää ja milloin?
Vaaleissa äänioikeutettuja ovat kunnassa tai hyvinvointialueella asuvat Suomen, muiden EU-jäsenvaltioiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä 13.4.2025.
Lisäksi äänioikeutettuja ovat kunnassa tai hyvinvointilueella asuvat 18 vuotta täyttäneet muut ulkomaalaiset, jos he ovat asuneet Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.
Ennakkoon äänestämiselle ei tarvitse esittää mitään syytä. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa joko kotimaassa tai ulkomailla. Ennakkoäänestys kotimaassa on 2.-8.4.2025, ja ulkomailla 2.-5.4..2025.
Vaalipäivänä saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Löydät tiedon siitä kotiin tulleesta kirjeestä. Kunta- ja aluevaalien vaalipäivä on 13.4.2022.
5. Miten äänestäminen tapahtuu?
- Selvitä ehdokas, hänen numeronsa ja puolueensa. Apuna voi käyttää esim. Nuorisoala ry:n Nuorten vaalikonetta, jossa voi selvittää ehdokkaiden näkemyksiä nuoria koskevista ajatuksista (vaalikone aukeaa lähempänä vaaleja). Myös esim. Yle:llä on oma vaalikoneensa, samoin monilla muilla medioilla kuten Helsingin Sanomilla.
- Ennakkoon voit äänestää missä tahansa päin Suomea. Jos esimerkiksi asuisit Porissa, mutta olet äänestyksen aikaan reissussa Joensuussa, voit mennä siellä lähimmälle ennakkoäänestyspisteelle.
- Vaalipäivänä 13.4. voi äänestää klo 9-20 vain omalla äänestyspaikalla, josta tulee ilmoitus kotiin. Oman äänestyspaikan voi myös tarkistaa Äänestyspaikkapalvelusta.
- Äänestyspaikalle tarvitset mukaasi vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi tai ajokortti. Jos sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia.
6. Miten äänestän kaksissa vaaleissa samaan aikaan?
Samanaikaisissa vaaleissa äänestäminen on yksinkertaista. Vaalivirkailijat neuvovat ja auttavat sinua tarvittaessa äänestyspaikalla.
- Saat äänestyspaikalla kaksi äänestyslippua, violetin ja valkoisen. Violetilla lipulla äänestät aluevaaleissa ja valkoisella lipulla kuntavaaleissa.
- Kirjoita violettiin äänestyslippuun selvästi sen ehdokkaan numero, jota äänestät aluevaaleissa ja valkoiseen äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jota äänestät kuntavaaleissa.
Ehdokkaiden numerot näet ehdokasluetteloista, jotka löytyvät äänestyskopeista. Alue- ja kuntavaaleja varten on eri ehdokasluettelot. Aluevaalien ehdokasluettelo on violetti ja kuntavaalien ehdokasluettelo on valkoinen. Aluevaaliehdokkaiden numerot ovat nelinumeroisia ja kuntavaaliehdokkaiden numerot yksi-, kaksi- tai kolmenumeroisia.
- Jos äänestät samaa ehdokasta sekä aluevaaleissa että kuntavaaleissa, ehdokkaallasi on eri numero aluevaaleissa ja eri numero kuntavaaleissa.
7. Mitä tapahtuu vaalien jälkeen?
Vaalien tulokset vahvistetaan keskiviikkona 16.4.2025. Uudet kunta- ja aluevaltuustot aloittavat työnsä 1.6.
Valtuustot tekevät työtään neljän vuoden ajan ja kokoontuvat säännöllisesti. Päätökset syntyvät mm. keskustelun ja äänestysten kautta, ja tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka hyödyttävät kuntien ja hyvinvointialueiden asukkaita.
Opiskelijoiden kannalta on tärkeää, että valitut edustajat muistavat nuorten tarpeet ja pitävät huolta esimerkiksi siitä, että opiskeluhuoltoon ja oppilaitosten turvallisuuteen panostetaan. Voit seurata päätöksentekoa ja olla jopa yhteydessä valtuutettuihin, jos haluat vaikuttaa asioihin myös vaalien jälkeen!
8. Miten voin vaikuttaa äänestämisen lisäksi?
Vaikuttamisen tapoja on myös muitakin, kuin äänestäminen. Tässä muutama niistä listattuna:
- Pääset vaikuttamaan amisten asioihin valtakunnallisella tasolla liittymällä meidän jäseneksi ja lähtemällä mukaan meidän toimintaan. Liity jäseneksi täältä, ja muista tsekata meidän tulevat tapahtumat täältä.
- Jokaisessa amiksessa tulee lain mukaan olla opiskelijoista koostuva opiskelijakuntakunta, jonka kautta voit päästä mukaan vaikuttamaan oman oppilaitoksesi asioihin. Kysy lisätietoja opiskelijakunnasta esim. omalta ohjaajalta tai lehtorilta!
- Kunnissa voit vaikuttaa myös paikallisissa nuorisovaltuustoissa, joilla lain mukaan on oltava mahdollisuus vaikuttaa jokaisessa kunnassa. Nuorisovaltuustoista löydät lisätietoa oman kunnan tai kaupungin nettisivuilta.
- Myös some on voimakas vaikuttamisen väylä. Jokaisella meistä on mielipiteitä, oli ne kuinka pienistä tai isoista asioista tahansa. Jakamalla postauksia Instagram-stooreissa, ottamalla itse kantaa asioihin tai tekemällä TikTokkeja itselle tärkeistä asioista, voit olla nostamassa keskusteluun aiheita joista ei vielä puhuta tarpeeksi, tai tuomassa omaa näkökulmaa ajankohtaiseen keskusteluun.