27.08.2024

Kuuluuko turvallisuus myös amiksille?

Kannanotto

Tänään julkaistusta tuoreesta Amisbarometrista selviää, että turvallisuuden kokemuksessa ei ollut suuria muutoksia vuoteen 2022 verrattuna. Olemme korostaneet turvallisuuden merkitystä vuosia tavatessamme niin päättäjiä, virkamiehiä, koulutusten järjestäjiä kuin oppilaitosten henkilökuntaa.

“Oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa on jo määritelty, että oppilaitoksen henkilökunnalla on ensisijainen vastuu oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista ja turvallisuus on osa sitä kokonaisuutta. Olemme pettyneitä, että jaetusta tahtotilasta huolimatta turvallista opiskeluympäristöä ei onnistuta vieläkään järjestämään kaikille vaikka laki niin jo sanoo. Olemme odottaneet muutosta, mutta ikävä kyllä näyttää siltä, että toimenpiteitä turvallisuuden edistämiseksi ei ole toteutettu riittävästi”, paaluttaa SAKKIn puheenjohtaja Patrik Tanner.

Amisbarometrin 2024 tulokset myös kertovat, että epäasiallista kohtelua tapahtuu niin opiskelijoiden, opettajien kuin muun oppilaitoshenkilöstönkin toimesta. Kokemukset epäasiallisesta kohtelusta näkyvät myös työssäoppimisjaksoilla. Kyse ei myöskään ole marginaalisesta ongelmasta, sillä noin 21 prosenttia on kokenut epäasiallista kohtelua muilta opiskelijoilta, noin 12 prosenttia opettajilta, ja noin 7 prosenttia muulta oppilaitoshenkilöstöltä. 14 prosenttia vastaajista koki epäasiallista käytöstä työssäoppimisjaksoilla henkilöstön puolelta.

Erityisen huolestuttavaa on, että edellisvuosien tapaan 2 prosenttia koki, että kiusaaminen tai häirintä oppilaitoksessa on hidastanut opintoja. Prosentti koki opintojen hidastuneen työssäoppimisjaksolla tapahtuvan kiusaamisen tai häirinnän takia. Opintojen keskeyttämistä tai alan tai oppilaitoksen vaihtamista harkinneista opiskelijoista 10 prosenttia mainitsi syyksi kiusaamisen tai häirinnän, mikä on suurempi osuus kuin vuosina 2017–2022.

“Amiksille tulee mahdollistaa paikkoja edistää yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia osana koulutuksen järjestäjien perustoimintaa. Se vaatii sitä, että koulutuksen rahoitus sekä velvoitteet ohjaa henkilöstöä läsnäoloon paperihumpan sijasta. Vetoamme päättäjiin ja opetuksen järjestäjiin – nyt on aika toimia! Kauniit sanat eivät riitä, tarvitsemme toimenpiteitä ja muutosta. Tiedämme, että pystytte parempaan”, linjaa Patrik Tanner.

Lisätietoja:

Patrik Tanner
SAKKIn puheenjohtaja
[email protected]
puh. 044 7530 581

Suvituuli Lundmark
SAKKIn edunvalvonnan asiantuntija
[email protected]
puh. 044 7766 048