Me vaadimme, että
- Opintolainan kasvu on taitettava.
- Opintorahan määrää on korotettava 100 eurolla.
- Oppisopimuskoulutus ei saa olla este opintotukioikeudelle.
Opiskelijoiden toimeentulo on ollut viime kuukausina tapetilla, ja hyvä niin, sillä opiskelijat eivät opiskele tyhjiössä vaan osana yhteiskuntaa. Opiskelijat tarvitsevat vakaan ja ennakoitavan toimeentulon, jotta keskittyminen opintoihin on todellisuudessa mahdollista, ja seuraavan viikon ruoista ei tarvitse stressata.
Amiksien nostaman opintolainan määrä on lähes kolminkertaistunut vuoden 2005 jälkeen. Opintolainan osuus opintososiaalisista etuuksista on kasvanut vuosien varrella, mutta se ei ole täysin ongelmatonta. Kasvavan lainataakan vaikutuksia esimerkiksi perheen perustamiseen, ensiasunnon ostoon tai jatko-opintoihin hakeutumiseen ei ole juurikaan huomioitu. Opintolainakannan kasvu ja opiskelijoiden velkaantuminen on huolestuttava ilmiö, jolla voi olla vakavia seurauksia tulevaisuudessa. Siksi lainapainotteisuuteen on puututtava ja opintorahan määrää on nostettava.
Lainapainotteisuus ja opintorahan pieni määrä eivät ole opintotuen ainoat ongelmat. Amis saa tienata ja nostaa opintotukea niin kauan, kunhan ei tee työtä oppisopimuksella. Oppisopimusopiskelijat on rajattu opintotuen ulkopuolelle. Muiden opiskelijoiden tulotasoa valvovat tulorajat, kun taas oppisopimusopiskelija ei ole oikeutettu tukeen työsuhteensa aikana.
Aiemmin, kun oppisopimukset lähes poikkeuksetta olivat vuosien mittaisia, ei opintotuen eväämisestä aiheutunut juurikaan ongelmia. 2018 voimaan astuneen reformin tavoitteena on joustavampi siirtymä työelämään. Sen myötä yleistyi lyhyemmät oppisopimukset, joiden solmiminen aiheuttaa pahimmillaan isojakin ongelmia opiskelijoille. Työsuhteen ajaksi opintotuet katkeavat ja samalla opiskelija menettää oikeuden käyttää opiskeluhuollon palveluita. Nykytilanteessa tämä voi aiheuttaa turhaa opintotuen takaisinperintää, tulottomia kuukausia ja epävarmuutta. Puhumattakaan siitä, että oppilaitoksella ei välttämättä ole mitään tietoa opiskelijan jaksamisesta, tuen tarpeista tai terveydentilasta oppisopimuskoulutuksen aikana. Opintotukioikeus tulee ulottaa myös oppisopimusopiskelijoille, jotta voidaan yhdenvertaistaa opiskelijoiden asemaa, vahvistaa oppilaitoksen vastuuta opiskelijan hyvinvoinnista ja turvata opiskelijoiden toimeentulo erilaisissa elämäntilanteissa.
Lisätietoja antaa:
2. varapuheenjohtaja Patrik Tanner
[email protected]
044 7530 581
Edunvalvonnan asiantuntija Suvituuli Lundmark
[email protected]
044 7766 048